Eдин от най-красивите замъци в света

| от |

На върха на скалите над китно дефиле, пет километра източно от Фусен, се издига един от символите на бароковите замъци в света – „Neuschwanstein“ (Schloß Neuschwanstein буквално: Замакът на новият лебедов камък, но по-вероятно е да идва от името на Schwangau (Лебедово), селото до замъка).
Въпреки заповедта на крал Лудвиг Втори, който е построил замък, той да се срине след смъртта му, желанието му не е било изпълнено, така че на света му е останала още една невероятна конструкция, а Уолт Дисни е намерил вдъхновението за двореца на Пепеляшка.

„Neuschwanstein“ е доказателство, че мечтите се сбъдват, а този дворец е бил мечта на малкия принц Лудвиг. По думите на дядо му Лудвиг I, малкият принц още от шест годишна възраст строил „изненадващо добри сгради“, докато си играел с парчета дърво.

Докато растял, младия престолонаследник много научил от баща си, крал Максимилиан II, който при възстановяването на старите жилища не е наемал строители, а театрални художници.

Именно затова Малкият принц Лудвиг растял „заразен“ от зашеметяващи легенди, които са били изрисувани на стените на замъка, в който израснал, а от многото легенди-герои, една особено го развълнувала и тя била за лебедовият рицар Лохенгрин.

Лудвиг наследил трона, когато е бил само на 18 години, след смъртта на баща му през 1864 година. Младият крал скоро решил да осъществи своите детски мечти и построил замък, който след време ще се нареди сред най-красивите, на които човечеството може да се радва.

Първата сграда, която той проектирал и построил бил комплексът Херенчимс, след това построил двореца Линдерхоф, а най-накрая построил най-красивия от всички – дворецът „Neuschwanstein“.

„Когато и двамата вече отдавна ще сме мъртви, тялото и на двама ни все още ще бъде пример за бъдещите поколения“, написал навремето крал Лудвиг. Защото дворецът бил сградата на неговите мечти и замъкът от приказките.

Като баща си, Лудвиг повече вярвал на художниците, отколкото на строителите, затова наел театралния художник Кристиян Янков за изработване на плановете и на 5 септември 1869 г. бил поставен първият камък

За Лудвиг, този дворец не е бил построен за него, а за бароковия лебедов рицар Лохенгрин. Въпреки, че художникът Янко първоначално проектирал двореца като триетажна готическа сграда, Лудвиг променил плановете си и решил да направи романтичен замък на пет етажа, защото вярвал, че така отговаря повече на легендата.

 
 
Коментарите са изключени за Eдин от най-красивите замъци в света