Един милион бебета благодарение на програмата “Еразъм”

| от |

Европейската комисия започна изпълнението на програмата за младежи “Еразъм плюс”, която позволява на студенти от целия Европейски съюз да отидат да учат за кратко в друга държава, дори не само от съюза. “Еразъм плюс” е наследник на програмата “Еразъм”, която имаше много голям успех.

Кореспондентът на БНТ в Брюксел Владислав Велев разказва каква е връзката между програмата и един милион европейски бебета.

Програмата за студентски обмен “Еразъм” започва през 1987 година. Досега от нея са се възползвали три милиона студенти, които не плащат допълнителни такси в университета, в който отиват да учат за кратко. Изглежда, че да учиш в университет в чужбина, дори за малко, има много преимущества. Изследване на Европейската комисия показва, че около 40 процента от участвалите в програмата остават да живеят и да работят в чужбина и след края на обучението им там. Освен това имат по-голям шанс да си намерят работа:

Андрула Василиу, европейски комисар за образование: Младежите, които учат в чужбина увеличават шансовете си за вълнуваща и удовлетворяваща кариера. Шансът да бъдат дълготрайно безработни е наполовина по-малък в сравнение с тези, които учат у дома. Началниците се доверяват повече на хората, учили в чужбина. “Еразъм” означава не само учене. Все повече младежи използват възможността да придобият практически работен стаж.

И не само това. Един от всеки трима участници в програмата е намерил половинката си по време на стажа или обучението. Предполага се, че от 1987 досега двойки, станали семейства благодарение на “Еразъм” са дали живот на един милион бебета.

Новият пръв европейски дипломат Федерика Могерини е представител на т.нар. “поколение Еразъм”. Тя пише и защитава дипломната си работа за исляма и политиката, докато учи във френския град Акс-ен-прованс като участник в програмата. До 2020 година още около четири милиона европейски студенти ще могат да участват в “Еразъм плюс” и да учат в университет в една от 28-те държави от Европейския съюз, Исландия, Лихтенщайт, Норвегия и Турция.

 
 
Коментарите са изключени за Един милион бебета благодарение на програмата “Еразъм”