Един футболист казва, че обича мъже. И какво от това?

| от |

Бившият германски национал по футбол Томас Хицелспергер официално призна своята хомосексуалност и си спечели много симпатии. С право, защото постъпката му е смела. Сега на ход е футболният свят, смята Йоша Вебер от Дойче веле.

Един футболист казва, че обича мъже. И какво от това? Това е негово право, а и нещо съвсем нормално в днешно време. Та нали политици, художници, модни дизайнери, артисти, певци, а и спортисти открито живеят като хомосексуални.

hitz

Според различните изследвания, дялът на хомосексуалните в Германия е между 4% и 17% от общото население. Защо тогава официалното признание на Томас Хицелспергер става новина № 1 в страната? Защото обществеността все още подхожда към темата за хомосексуалността във футбола твърде сковано.

Сега всички говорят за нарушаването на едно табу. За да бъде нарушено едно табу обаче преди това нещо трябва да е било табуизирано. Мнозина все още мислят, че хомосексуалността и футболът са несъвместими. Сега е време за доказване на противното.

Пример за подражание?

Хицелспергер е чувствителен и интелигентен човек, който се противопоставя на антисемитизма и расизма. Той не е обикновен футболист. Неговото признание е проява на смелост. Решението за това обаче не е било никак леко. Хицелспергер се бори със себе си цели шест години, докато в крайна сметка реши да обяви публично, че е хомосексуален.

Предпазливостта му не е случайна. Та нали всички в съблекалнята пускат обидни вицове срещу хомосексуалните. А влиятелни футболни функционери като президента на лигата Райнхард Раубал предупреждават професионалните футболисти за последиците, които може да има подобно признание.

Неслучайно Томас Хицелспергер официално призна своята хомосексуалност след приключване на състезателната си кариера. Сега той няма защо да се страхува от анонимните футболни агитки, които от десетилетия крещят срещу хомосексуалните, нито пък от непочтените коментари на съотборниците си. Няма нужда да се страхува и за спонсорите.

Задача на обществото

Покрай огромната медийна шумотевица възниква шанс за промяна. Отзвукът на признанието на Хицелспергер в социалните мрежи е огромен. Изглежда много фенове са чакали някой смел професионалист да направи първата крачка. Става дума за това да бъдат опровергани всички апокалиптични сценарии, предвещаващи на всеки признал своята хомосексуалност бърза загуба на мястото му в професионалния футбол. Само че това не е задачата на един-единствен футболист.

Това е обществената задача на професионалния футбол и медиите. Феновете по трибуните трябва да забравят хомофобските песни и да започнат да издигат окуражителни лозунги. Отговорните футболни функционери трябва да оказват подкрепа, а не да предупреждават за последиците. Журналистите пък трябва да избягват върлите спекулации около следващи признания. Томас Хицелспергер се осмели да надскочи сянката си. Сега футболният свят трябва да стори същото.

 
 
Коментарите са изключени за Един футболист казва, че обича мъже. И какво от това?