ЕБВР отпусна 305 млн. евро за жп линията Македония-България

| от |

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) отпусна средства в размер на 305 милиона евро за Република Македония.

145 милиона евро ще бъдат използвани за втората фаза от строежа на жп линията между Македония и България, а 160 милиона ще бъдат инвестирани по Програмата за републикански пътища.

Средствата са получени при изключително изгодни условия. Срокът за погасяване е 15 години с гратисен период от 4 години, а лихвеният процент в момента възлиза на 1,15 на сто, съобщи македонското Министерство на финансите.

За отсечка 3: Крива Паланка-границата с България средствата ще бъдат отпуснати след завършването на всички подготвителни дейности. Финансирането ще бъде осигурено със заем ИПП 2014-2020 и кредит от международни финансови институции.

С тази инвестиция в размер на 305 милиона евро ще бъдат създадени нови работни места, работа за македонските фирми и ще се даде тласък на икономическото развитие на страната. С тези средства Европейската банка за възстановяване и развитие насърчава политиката за публични инвестиции, която провежда Република Македония, се казва в изявление на македонското финансово министерство. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за ЕБВР отпусна 305 млн. евро за жп линията Македония-България