Джонатан Хил – дискретният британски консерватор, лансиран за Брюксел

| от |

BN-DS298_ukcame_G_20140716104014 (1)

Ан Лор Мондезер от Франс прес

Британският политик Джонатан Хил, кандидатът на Дейвид Камерън за Европейската комисия, е дискретен консерватор, неизвестен на широката общественост, който едва миналия месец изключваше възможността да заеме този пост, жизненоважен за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания.

„Но, но, но (не, не, не)“, отговори той на френски на въпроса дали е готов да приеме подобно предложение от Дейвид Камерън в интервю, публикувано на 26 юни в близкия до торите интернет сайт Conservative Home.

„Не вярвам, че ще го поискат от мен. И съм си добре тук“, добави 53-годишният мъж с репутацията на спокоен, скромен и работлив човек, който от 2013 г. заема поста на председател на Камарата на лордовете, горната камара на британския парламент.

Но за Дейвид Камерън, който го номинира за кандидат във вторник, той е правилният човек за тази ситуация, със „своята комбинация от опит в политиката и в частния сектор“ и с евроскептицизма си, смятан за умерен.

Самият лорд Хил признава, че в Комисията го чака една „огромна отговорност“. Там той ще има деликатната задача да работи под ръководството на Жан-Клод Юнкер, когото Дейвид Камерън се опитваше да блокира до самия край. А той ще бъде на първа линия, за да преговаря за реформите, които британският премиер желае, преди организирането на референдума за членството на неговата страна в ЕС през 2017 година.

Неговите позиции за Европа все още не са много ясни, разкрива Мат Персон, директор на Оупън Юръп, институт подкрепящ европейските реформи, и „много хора в Брюксел ще отидат да прегледат страницата му в Уикипедия“.

Също като него, Катрин Аштън, сегашният ръководител на европейската дипломация, беше ръководител на Камарата на лордовете, когато беше номинирана за еврокомисар по търговията през 2008 година. Също като него, тя не вдигаше медиен шум около себе си.

„Джонатан Хил, кой сте вие?“

Женен и баща на три деца, Джонатан Хил е роден на 24 юли 1960 година. Този човек, който обича да прекарва свободното си време в четене, работа в градината и разходки, направи кариера на високите етажи на властта и в сектора на връзките с обществеността, но никога не е заемал изборен пост.

След като учи история в Кеймбридж в началото на 80-те години на 20-и век, получава опит като барман и преминава през Ситито, той става съветник на проевропейски настроения Кенет Кларк в различни министерства (на труда, на търговията и индустрията и на здравеопазването) при управлението на Маргарет Тачър.

От 1992 до 1994 г. той е политически секретар на премиера Джон Мейджър. През годините, когато на власт е Лейбъристката партия, той създава ПР агенцията „Куилър консалтънтс“, която след това продава.

През 2010 г. той е поканен от Дейвид Камерън да влезе в правителството като държавен секретар по образованието. Той е назначен в Камарата на лордовете, става Лорд Хил от Орфорд, а след това и председател на горната камара през 2013 година.

Подигравайки се с липсата му на известност с въпроса: „Джонатан Хил, кой сте вие?“, еврофобът Найджъл Фараж вече го подозира, че е прекалено благоразположен към ЕС, включително и заради предишната му работа за Кенет Кларк.

„Нищо в кариерата на г-н Хил не позволява да се мисли, че той е правилният човек за договарянето на радикална реформа“, обвини ръководителят на ЮКИП, заявявайки, че е „изненадан от избора на Камерън в този критичен момент“.

Това мнение парадоксално съвпада с мнението на проевропейски настроения Денис Макшейн, бивш министър по европейските въпроси в правителството на Тони Блеър. „В Лондон не хранят големи надежди, че Лорд Хил ще има голямо влияние в Брюксел, или че ще постигне каквото и да е на поста в Комисията, който ще му даде Юнкер“, смята той. /БТА/

 
 
Коментарите са изключени за Джонатан Хил – дискретният британски консерватор, лансиран за Брюксел