Джокович и Федерер: Пети турнир от Големия шлем? Защо не.

| от |

Steve Tignor, tennis.com

Индиън Уелс, Калифорния. Новак Джокович и Роджър Федерер може да се срещнат тук през май на финала на BNP Paribas Open, но това не се отразява върху интервютата им. При този турнир атмосферата е по-разпусната от който и да е Мастърс, което се вижда в размишленията на професионалистите пред пресата. Стига да печелят разбира се. А двамата тенисисти печелят и говорят много през последната седмица. Ето поглед върху най-интересните неща, казани от тях при последните им интервюта. От време на време прогресивно мислещият Джокович и традиционалиста Федерер имат доста различни виждания за тениса.

djokovic

Какво мисли Джокович за създаването на пети турнир от Големия Шлем?

“Всичко в живота се развива. Хората трябва да започнат да гледат напред. Какво можем да променим? Индиан Уелс е един от АTP турнирите, които са достойни за ниво Голям шлем. Защо не..? Макар и да има разделение, не съм съгласен, че едните са по-големи събития от другите.”

За графика на турнирите

“Има някои неща.. имам предвид, в един перфектен свят Australian Open би могъл да започва две-три седмици по-късно”

Ако Федерер е Сампрас на новото поколение, то Джокович е нещо като Агаси – Новак и Андре са от играчите, които търсят развитие. Джокович може би дори иска твърде много. Фактът, че е наел Борис Бекер за треньор говори за това – основната причина е, че просто е искал да промени нещо. Федерер от своя страна прекара голяма част от кариерата си правейки точно обратното: придържа се към нещата, дори когато не вървят.

Харесва ми мнението на Джокович за пети турнир от Големия шлем. Защо не? Ако даден турнир е успешен, колкото Големите, защо да не включи към тях? Джокович, за разлика от Федерер подкрепя идеята да се преместят ATP финалите от Лондон в друг град. Колкото и да е добре в Лондон, това не е лоша идея.

Какво мисли Федерер за добавянето на треньор на корта при мъжете?

“Много се надявам да не се случи. Ако стане, дано е след като се оттегля. Наистина смятам, че е ненужно, най-малкото, че не всеки може да си го позволи. Ще се нагледаме на гаджета, родители и приятели на корта, което според мен ще изглежда аматьорско.”

Федерер винаги е вярвал, че човек трябва сам да си свърши работата. В миналото е сравнявал играенето на мач с тест, а тренировките с писане на домашни. Помощ от треньора за него е еквивалента на преписване.

Не съм съгласен с Федерер, че това, че “не всеки може да си позволи треньор” е добра причина да не се въведе треньор на корта. Вярно е, че не всеки може да си позволи да наеме най-добрите треньори, но никой не спира богатите играчи да го правят и да ги водят навсякъде по света с тях. Дори и без помощ на корта някои играчи могат да наемат треньори на 22-часов работен ден ако пожелаят. Съгласен съм обаче, че не искам да съм свидетел на прегръдка от гадже на терена.

Дали Джокович мисли, че по-ниско класираните играчи са вдъхновени от спечелнането на Australian Open от Вавринка?

“Смятам, че играчите от топ 10-20 са също толкова добри, колкото първите. Ако имат добър ден могат да спечелят. Всичко се свежда до самоувереност. Както знаете мач може да се спечели с няколко точки. Има нови лица и нови играчи, и това е добре за спорта – кара ни да работим по-усилено.”

Джокович се отнася по еднакъв начин както към собствената си игра, така и към структурата на спорта. Според него промяната е неизбежна. Забележете обаче, че той не вярва, че ще има размествания на върха. Вместо това казва, че конкуренцията ще ги накара да тренират повече.

rf

Дали Федерер мисли, че по-ниско класираните играчи са вдъхновени от спечелването на Australian Open от Вавринка?

“Трябва да се докажат. Според мен не става с един турнир. Хубаво е, че вярват в него и че Стан ги вдъхновява. Това е страхотно, така трябва да бъде. Смятам обаче, че трябва да са по-вдъхновени да бият най-добрите играчи повече от веднъж от време на време. Новак и аз все още сме наравно, ще видим кой ще спечели накрая.”

Подкрепен от безброй реклами за Ролекс, Федерер има репутация на джентълмен в публичното пространство. На моменти обаче може да е много директен в думите си. По темата за новите играчи не споделя мнението на Ноле, че е “добре за играта”. Федерер е абсолютно прав за всичко, което казва и не се хвали, когато споделя, че все още е един от най-добрите.

Федерер за любимите му моменти като играч между 17-21 годишна възраст

“За мен това бяха невероятни времена. Да играеш, да пътуваш всеки ден. Тогава за първи път правех това, което дотогава бях гледал единствено по телевизията. Играех срещу хората, срещу които винаги съм искал. За мен тази мечта беше толкова далечна, че не мислех че ще дойде този ден. Винаги ще гледам назад към тези времена, които смятам за едни от най-добрите в кариерата ми.”

Не е ли любопитно, че любимия период на Федерер е преди той да спечели дори една от 17-те му титли от Големия шлем (печели първата си на 22)? За успелите хора често точно момента, преди да станат най-добрите е много важен. Федерер винаги е бил колкото играч, толкова и фен на играта и това са дните, в които е можел да бъде и двете максимално.

Джокович за автографите, искани от децата по света

“Има много деца, които обичат този спорт. Когато бях малък аз също бях едно от тях и наблюдавах великите тенис играчи с удивление. Когато имах възможност отивах да гледам турнири на живо и беше уникално изживяване. Спомням си колко беше важно да видя на живо играчите, като които се стремях да бъда.”

Както за Федерер, така и за Ноле да си фен е много важно. Затова всъщност е спорта, нали? Търсим онова чувство на огромна значимост, която усещахме като малки. Джокович и Федерер много добре знаят това и никога не го забравят.

Още едно нещо, което споделят Джокович и Федерер – приятелски отношения с Григор Димитров. Българинът е известен като Baby Федерер, но може би е време да започнем да го наричаме малкия брат на Ноле.

 
 
Коментарите са изключени за Джокович и Федерер: Пети турнир от Големия шлем? Защо не.