Джихадистите атакуваха Кобани от територията на Турция

| от |

Групировката „Ислямска държава“ предприе атака срещу граничния сирийски град Кобани от територията на Турция. Това съобщават кюрдски официални лица и активисти, цитирани от АП. Въпреки това Турция отрича джихадистите да са използвали територията й за нападението.

Офанзивата започнала, след като атентатор самоубиец взривил брониран автомобил с експлозиви на ГКПП-то между Кобани и Турция, обясниха от базирания във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права. Информацията потвърди и говорителят на могъщата кюрдска партия „Демократичен съюз“ Науаф Халил.

„Ислямска държава“ обикновено атакува града от три страни. Днес те атакуваха от четири страни, посочва Халил.

Докато първоначално Турция подкрепяше сирийските бунтовници, борещи се да свалят президента Башар Асад в гражданската война в страната, сега са разколебани да им помагат в Кобани, защото се страхуват, че може да разпалят кюрдските амбиции за независима държава.

Съобщение на турското правителство днес потвърждава, че при една от самоубийствените атаки автомобил е бил взривен на сирийската територия на границата. Властите обаче отхвърлят информацията, че автомобилът е прекосил границата и е влязъл в Кобани от Турция. Ако това се е случило, това ще е първото по рода си подобно нападение.

„Твърденията, че автомобилът е достигнал до границата, преминавайки през турска територия, са лъжа“, се посочва в становището.

От центъра за наблюдение на човешките права заявиха, че при последните боеве са убити най-малко осем кюрдски бойци и 17 джихадисти./NewsBG

 
 
Коментарите са изключени за Джихадистите атакуваха Кобани от територията на Турция