Джихадисти обезглавиха французин в Алжир

| от |

Групировка, свързана с организацията „Ислямска държава“, съобщи в публикувано днес видео, че е обезглавила французин, който беше отвлечен в неделя в Алжир.

Групировката Джунд ал-Халифа в понеделник заплаши да убие 55-годишния планински екскурзовод Ерве Гурдел, ако Франция не се откаже „до 24 часа“ от въздушните си удари в Ирак. Ултиматумът беше отправен вчера към френския президент Франсоа Оланд.

Видеото, публикувано на джихадистки сайтове, е озаглавено „Кърваво послание за френското правителство“. То започва с кадри с Оланд на пресконференцията, на която той обяви участието на Франция във въздушните удари срещу ИД в Ирак.

След това то показва коленичилия заложник с ръце зад гърба, обграден от четирима въоръжени мъже със скрити лица. Един от мъжете прочита послание, в което осъжда нашествието на „френските криминални кръстоносци“ срещу мюсюлманите в Алжир, Мали и Ирак.

Алжир изпрати в последните два дни около 1500 войници в Кабилия, за да опитат да открият Ерве Гурдел. Той беше отвлечен в Тизи Н`куилал, кръстовище в центъра на националния парк Джурджура, който се превърна в убижище на ислямистки въоръжени групировки през 90-те години.

Сценарият с обезглавяването му прилича на обезглавяването от членове на ИД на двамата американски журналисти, отвлечени в Сирия, Джеймс Фоули и Стивън Сотлоф, и на британският хуманитарен работник Дейвид Хейнс. /АФП, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Джихадисти обезглавиха французин в Алжир