Джан Сон-тхек – човекът номер две в севернокорейската властова йерархия

| от |

Джийн Лий от Асошиейтед прес

Екзекуцията на чичото на лидера Ким Чен-ун ознаменува безпрецедентното изпадане в немилост на една от най-могъщите фигури в Северна Корея, както и най-сериозното разместване на политическите пластове в страната от десетилетия.

Джан Сон-тхек е родом от североизточния пограничен град Чхонджин и е със скромен произход, но е достатъчно пробивен, за да влезе в престижния пхенянски университет „Ким Ир-сен“ и да се издигне от общински бюрократ до заместник-председател на Националния комитет на отбраната и член на Политбюро – постове, които го направиха втори по власт след Ким.

Дипломат, пътувал много в чужбина и с мрежа от контакти, стигаща до Китай, Джан се смяташе за главния архитект на икономическата политика, чийто фокус бе върху партньорството със съседната и съюзническа страна.

Връзките му с Ким бяха повече от политически: Джан бе съпруг на лелята на лидера, Ким Кьон-хи, а в края на 2008 г. се смяташе, че е приел ролята на регент, докато младият Ким Чен-ун, тогава почти 30-годишен, бе подготвян да наследи баща си Ким Чен-ир. Джан често придружаваше Ким Чен-ун при негови посещенията и стоеше до него по време на публични прояви.

Слуховете, че Джан е свален, се понесоха в Сеул миналата седмица. В неделя той е уволнен от всичките си постове на специално партийно съвещание и е отведен от войници. Четири дни след драматичния си публичен арест Джан е съден за измяна от специален военен трибунал и е екзекутиран вчера, съобщиха днес държавни медии. Той бе на 67 години.

Списъкът с престъпления срещу Джан е дълъг, като сред тях е заговор за сваляне на ръководството – най-сериозното от всички твърдения. Според държавни медии той е направил самопризнания.

За външния свят състоящият се от 2700 думи текст, който прави на пух и прах репутацията на Джан, дава възможност да се надникне и разбере нещо за мрачния феодалистичен свят на политиката в потайната страна.

Що се отнася до севернокорейците, шокиращото публично унижение на човек, смятан за изпълняващ бащински функции за Ким Чен-ун, имаше за цел да изпрати ясно послание, че няма да се търпи инакомислие в тази тоталитарна държава, която изисква абсолютна вярност към лидера.

Това бе унизителен край на една сложна кариера.

Джан започва своя път като ръководител в Градския комитет на Корейската трудова партия (КТП) в Пхенян и изкачва стъпало по стъпало властовата стълбица, докато накрая се издига до най-висшите длъжности.

Става жертва на чистка и е изпратен в трудов лагер за две години в средата на миналото десетилетие, казва Ким Йон-су, експерт по Северна Корея в сеулския университет „Сокан“. Според мнозина чистката била, за да му се подрежат крилата.

Със започнатата от режима подготовка на Ким Чен-ун за лидер след прекарания от баща му удар през 2008 г., кариерата на Джан постига шеметен напредък, който го изстрелва във вътрешния кръг на лидера. Възходът му набра скорост след смъртта на Ким Чен-ир от сърдечен удар през декември 2011 г.

Джан не беше военен от кариерата, но му беше дадено генералско звание и често се появяваше на държавни събития в бяла, спретната генералска униформа. Той бе назначен за завеждащ Организационния отдел на Централния комитет на КТП – позиция, която му даваше власт над службите за сигурност, както и над правосъдната система.

Като постоянен член на Политбюро той спомогна за организирането на кампания, чрез която някога могъщата армия да мине под контрола на партията.

Джан изигра ключова роля в оформянето на икономическата политика в бедната страна, в частност в разширяването на смесените предприятия с други страни, по-специално с Китай. При Ким режимът направи подобряването на икономиката основна цел за партията, наред с производството на ядрени оръжия.

Джан наскоро добави нова титла към длъжността си – председател на Държавния комитет по физическа култура и спорт – един от любимите проекти на Ким Чен-ун. За последно бе видян публично в началото на ноември при среща със спортна делегация от Япония.

Джан имаше вид на хитър човек, който гледаше света през тъмни очила и се радваше на специалния си статут на номер две във властовата йерархия. Той показваше забележителна дързост на публични прояви – докато другите висши официални лица стояха мирно, той ръкопляскаше с досада, изразявана само от един друг човек – Ким Чен-ун.

Държавните медии подеха убийствено остра словесна кампания срещу личността му, описвайки го като властолюбив и амбициозен претендент за трона, прибегнал до непотизъм и протекции, за да построи свое „малко кралство“, докато планирал преврат срещу племенника си.

В Северна Корея противопоставянето на върховния лидер се приема за престъпно, контрареволюционно деяние.

Държавните медии обвиниха Джан, че е разрушил икономиката за своя собствена облага, хвърляйки върху него вината за повишаването на курса на валутата през 2009 г., предизвикало необичайни за Северна Корея протести. Той бе посочен като отговорен за лошото качество на строителни материали, бе обвинен, че тайно е търгувал с редки метали и бе разкритикуван, че насърчавал частното предприемачество.

Джан бе описан като развратник и прикрит капиталист, който разпространявал порнография и похарчил 4,6 милиона долара на хазарт според държавни медии.

Някои от обвиненията са незначителни – твърди се, че отхвърлил предложението на работници от завод за мозайка, изобразяваща двамата покойни лидери на КНДР, и че наредил гранитна скулптура, с подписа на Ким, да не се поставя на централно място.

Присъдата срещу Джан бе предшествана от предполагаемите екзекуции миналия месец на двама от най-доверените му хора. Държавната Корейска централна телеграфна агенция потвърди за чистка срещу един от съюзниците му, Ни Ньон-ха, определяйки го като „подмазвач“ и помагач, който заедно с Джан създавал фракция против Ким вътре в партията.

Чистката срещу обвинените му другари ще продължи, заявиха държавните медии.

Не е ясно какво значи екзекуцията на Джан за съпругата му. Ким Кьон-хи играе ключова роля в една властова структура, чиято претенция за легитимност са кръвните връзки с баща й – основателя на Северна Корея Ким Ир-сен. Крехката Ким, за която се говори, че е в лошо здравословно състояние, не е виждана публично на кадри и снимки от тазседмичните заседания.

Семейство Джан, които се запознават в университета и се женят през 1972 г., нямат живи деца според южнокорейския правителствен Информационен център за Северна Корея. Според южнокорейски медии единственото им дете, дъщеря, се самоубива през 2006 г. на 29-годишна възраст, докато следвала в Париж.

Екзекуцията на Джан поставя под въпрос и бъдещите кариери на роднините му. За зет му, който е посланик в Куба, и за племенника му, който е посланик в Малайзия, се твърди, че са повикани в Пхенян, казват южнокорейски представители.

Друг негов роднина, заместник-министър на туризма, отмени участието си в конференция за туризма в Тайван, казаха тайвански официални лица, цитирани от Централната информационна агенция на островната държава.

 
 
Коментарите са изключени за Джан Сон-тхек – човекът номер две в севернокорейската властова йерархия