Две нови детски градини ще приемат деца от есента в Стара Загора

| от |

Община Стара Загора завърши и подготвя за експлоатация две нови модерни детски градини в центъра на града, разполагащи с всички удобства за отглеждане, възпитание и обучение на малките деца. През септември т.г. ще бъде направено извънредно класиране за постъпването на децата в двете детски градини.

Целодневна детска градина №5 „Мечо Пух“ и Целодневна детска градина №6 „Камбанка“ разполагат с места за 200 деца, разпределени в 8 групи. Сградите им са двуетажни, снабдени с дворни пространства. Всяка сграда има занимални, физкултурен салон, кухненски блок, ново обзавеждане и оборудване. Предстои в дворните пространства да бъдат изградени пясъчници, ще бъдат поставени цветни катерушки и пързалки. Новите детски градини са модерни, цветни и готови да приемат децата от първа, втора, трета и четвърта възрастова групи.
Чрез въведената електронната система на класиране ще бъдат приети 100 деца в 4 възрастови групи в ЦДГ № 6 „Камбанка“, която се намира на ул. „ Г. С. Раковски“ №74.

За децата, които ще бъдат приемани чрез въведената електронна система за прием в Община Стара Загора и съобразно Правилата за постъпване в общинските детски градини и ОДЗ, ще бъде подробно разписан и публикуван график на класирането, в раздел Новини на специализирания сайт за регистрация – https://priem.starazagora.bg/. В началото на месец септември, в раздел Класирания/ Предстоящо класиране родителите ще могат да видят свободните места за всички възрастови групи и за двете детски градини.

ЦДГ №5 „Мечо Пух“, която се намира на ул. „ Подполковник Калитин“ №28, ще приеме 100 деца, разпределени в 4 възрастови групи. По общия ред, чрез въведената електронната система на класиране, ще бъдат приети около 70 деца. Тъй като детската градина е изградена по Проект за социално включване на Министерството на труда и социалната политика, останалите деца ще подлежат на специален режим на прием. Изискването е в нея 30% и повече от местата във всяка от четирите групи да са определени за деца в риск: деца с увреждания, деца със специални образователни потребности, деца – сираци и полусираци, деца с неизвестен родител, деца от уязвими общности – ромски етнос и др. За тях ще има специално разписани утвърдени правила и критерии за прием. В тази група ще се включват деца от целия град, без оглед на района по местоживеене, от всички възрастови групи. Родителите ще подават заявление на място в самата детска градина и няма да ползват електронната система.

Всички деца в риск и родителите им ще могат да ползват услугите на Общностния център, който се намира в непосредствена близост до ЦДГ №5 Мечо Пух, където ще работят медицински специалисти по различни направления, както и социални работници.

Ако родителите на деца, класирани или посещаващи други детски заведения, желаят да ги насочат в новите градини, подробна информация за необходимите стъпки е публикувана на електронната страница на Община Стара Загора.

 
 
Коментарите са изключени за Две нови детски градини ще приемат деца от есента в Стара Загора