Две крайнодесни формации засилват влиянието си в правителството на Украйна

| от |

В Украйна се засилва влиянието на крайнодесни групировки, макар че те не играеха голяма роля в масовите протести срещу управлението на бившия президент Виктор Янукович, предупреждава германското списание „Цайт“. Става дума най-вече за две формации – партията „Свобода“, която получи пет висши позиции в новото украинско правителство, една от които на вицепремиер и групировката „Десен сектор“, чиито последователи продължават окупацията на сгради в близост до централния площад „Независимост“ в Киев, който беше средоточие на протестите.

1338211795_tiagnybok

Партията „Свобода“ е свързана с няколко европейски крайнодесни партии, сред които и с френския „Национален фронт“, отбелязва „Цайт“. Нейният лидер Олег Тягнибок обаче твърди, че обвиненията в радикализъм идват от европейски и руски медии, които искат да ги представят като екстремисти, антисемити и ксенофоби.

„Цайт“ обаче посочва, че „Свобода“ произхожда от основаната през 1991 г. „Социалнационалистическа партия на Украйна“, чийто символ наподобявал нацисткия пречупен кръст. През 2004 г. партията се обединява с други подобни групи и се преименува на „Свобода“. На изборите през 2012 г. „Свобода“ печели 10,2 процента от гласовете на избирателите и приема по-умерени възгледи, отбелязва „Цайт“. Списанието цитира мнение на експерт, според когото в момента „Свобода“ може да бъде определена като „радикално националистическа партия“, но не и като фашистка или неонацистка.

Групировката „Десен сектор“, чиито привърженици носят черни плетени маски, бронежилетки и военно облекло, е представена в правителството от заместник-министъра за националната сигурност Дмитро Ярош. Подобно на „Свобода“ тя отхвърля съмненията, че изповядва неофашистки или антисемитски възгледи. „Цайт“ обаче съобщава, че във вторник миналата седмица статията за „Десен сектор“ в англоезичната версия на онлайн енциклопедията „Уикипедия“ е променяна 174 пъти като между другото са добавяни пояснения, че това е „организация за защита на протестиращите“ и „патриотична младежка организация“. След намесата на администраторите на „Уикипедия“ в статията се посочва, че „някои големи вестници“ приписват на „Десен сектор“ крайнодесни до неофашистки възгледи.

 
 
Коментарите са изключени за Две крайнодесни формации засилват влиянието си в правителството на Украйна