Две бири на ден ускоряват загубата на памет при мъжете

| от |

Prost!

Мъжете на около 40 години, които пият по две бири на ден, рискуват по-скоро да започнат да губят паметта си.

При първото по рода си дългосрочно изследване учените са наблюдавали повече от 5000 британски мъже в продължение на 20 години. Резултатите показват, че приемът на големи количества алкохол стои зад преждевременната загуба на памет.

Умереното пиене – халба бира или голяма чаша вино на ден, няма влияние върху паметта, мисленето или решаването на проблеми. Мъжете, които са пили 2 халби бира или 2 големи чаши вино, по-трудно си спомнят информация. Това се равнява на 6 допълнителни години стареене.

Спадът в „изпълнителната функция“ на мозъка, т.е. намалена способност за концентрация или мисловна дейност, се увеличава с още година и половина.

Изследването, направено от учените в Юнивърсити Колидж в Лондон, е проследило питейните навици на 5054 мъже за 10-годишен период до края на 90-те. След това са изследвани умствените им способности през следващите 10 години до 2009 г.

Участниците, които са били в средата на 40-те си години в началото на изследването, били подложени на тест с въпроси три пъти през първото десетилетие, за да се установи какво количество, колко често и какво са пили. Вторият етап на изследването бил анализ на когнитивната им функция. Всеки мъж е бил оценен три пъти през последните десет години- от 56 до навършването на 66 години.

Определените като тежки пиячи са се представили значително по-зле отколкото хората, които само си пийват, със спад на паметта, който се равнява на още 6 години върху последните 10 години от живота им. Тежките пиячи са се представили по-зле и на тестовете на говорните им способности и способността за математически изчисления. Влошаването на общата когнитивна способност и изпълнителната функция се ускоряват с година и половина при хората, които приемат големи количества алкохол, в сравнение с пълните въздържатели.

 
 
Коментарите са изключени за Две бири на ден ускоряват загубата на памет при мъжете