Две бебета са излекувани от СПИН

| от |

file14608Първият път е станало почти случайно. Само часове след раждането на бебе, родено с вируса на СПИН в Мисисипи, лекарите са му дали високи дози от три антиретровирусни лекарства. Повече от три години по-късно, докторите казват, че момиченцето не разполага с доказателства на ХИВ вируса в кръвта си, въпреки че лекарствата са му спряни от вече две години.

Сега лекарите съобщават за още едно здраво дете, родено с вируса на СПИН, и при което е приложена същата терапия. Докладът за този случай беше представен по време на годишна конференция за антивирусните препарати в Бостън през тази седмица, съобщи CNN.

Момиченцето е родено миналото лято в болница в Лонг Бийч, Калифорния от майка със СПИН. Веднага след раждането, лекарите са приложили на бебето високи дози антиретровирусни лекарства – AZT, ZTC и невирапин. Единадесет дни по-късно, вирусът е бил неоткриваем в тялото на детето и останал неоткриваем и девет месеца по-късно.

Сега предстоят да се направят повече изследвания, преди новите стандарти да започнат да се прилагат за масово лечение на бебета, родени с ХИВ.

Единственият друг документиран случай на излекуване от ХИВ е на Тимъти Браун, известн като “ пациента от Берлин.“ През 2007 г. Браун – ХИВ позитивен американец, живеещ в Германия, се бори едновременно и с левкемия. Той се подлага на трансплантация на костен мозък, с която излекува не само рака, но и вируса на СПИН. Въпреки невероятният ефект, който се получава при Браун, тази процедура все още не се прилага масово, тъй като се смята за твърде опасна.

 
 
Коментарите са изключени за Две бебета са излекувани от СПИН