Арестувани в Сидни, готвели терористичен акт

| от chronicle.bg |

Арести в Сидни заради подготовка на терористичен акт. Най-малко петима души са задържани при спецоперация на местните власти. Сред тях са момче на 15 години и 20-годишен младеж. Срещу задържаните са повдигнати обвинения за заговор и подготовка на терористичен акт, съобщиха федералните власти, цитирани от Си Ен Ен.

Специалните агенти са концентрирали работата си в района, където миналата година се проведе операция Апълби миналата година. През септември 2014 разузнавателни доклади съобщиха за готвени произволни убийства от ислямистки терористи на различни места в Австралия.

Министър-председателят Тони Абът заяви, че екстремистите са призовавали последователите си за показни убийства и публични обезглавявания.

Докато изтребителите FA-18 бомбардират ислямистки цели, Австралия продължава да се изправя срещу враговете в страната. Предвидени са още хайки за терористи в Сидни като се очакват още арести. По този начин властите се опитват да намалят тревожността в обществото в навечерието на първата годишнина от смъртоносните събития в Сидни от 2014.

През декември 2014 трима души загинаха в заложническа драма, при която в кафене от веригата Lindt мъж взе за заложници клиенти и персонал на заведението. Самият похитител също загина, след като беше прострелян в гърдите от полицията по време на полицейския щурм в кафенето. Други четирима души бяха ранени по време на акцията. Похитителят бе 49-годишният Ман Харон Монис, който е иранец по произход. Престъпникът, познат още под псевдонима „шейх Харон“, е пристигнал в Австралия през 1996 година като бежанец. През миналата година срещу него е било образувано дело за убийство, но е бил пуснат под гаранция. Според полицията той е действал сам. Тони Абът обяви, че Монис не е бил в списък на лица, за които има съмнения, че се занимават с терористична дейност.

„Не можем да премахнем изцяло риска от теориризма, но можем да обещаем спокоен и ефективен отговор на заплахата от „домашно култивиран“ екстремизъм“, коментираха австралийските власти.

 
 
Коментарите са изключени за Арестувани в Сидни, готвели терористичен акт