Два удара по екипа на японския премиер

| от |

Още една ключова активистка на японското правителство заяви за намерението си да подаде оставка. Това вече направи първата жена министър на икономиката Юко Обучи.

Решението, според токийските телевизионни канали, е на Мидори Мацушима, която е съдебен министър. В последно време тя стана обект на ожесточени атаки на опозицията в парламента.

Изгряваща звезда на японската политика, първата жена министър на икономиката, си навлече остри критики, след като вестник я обвини, че е харчила политически средства за лични покупки, включително гримове.

Назначена в началото на септември от премиера Шиндзо Абе, Юко Обучи похарчила от 2007 до 2012 г. над 10 милиона йени (близо 74 000 евро) за неща, които нямат никаква връзка с политическата й дейност, най-вече продукти за красота от големи магазини, съобщава лявоцентристкото издание „Маиничи Шимбун“.

Организацията, натоварена да събира средства за нея, също пръснала 3,62 милиона йени в бутик, принадлежащ на съпруга на сестра й, уточнява изданието, позовавайки се на фактури, които притежава. Според други медии привърженици на Обучи получили билети за театър пак с пари, събирани за политически цели, на обща стойност 26 милиона йени.

40-годишната Обучи е майка на две деца. /БГНЕС /

 
 
Коментарите са изключени за Два удара по екипа на японския премиер