Два протеста заради Сидеров

| от chronicle.bg |

Плътен кордон от полицаи обгради Народното събрание тази сутрин. Причината е, че се очакват два протеста – в подкрепа и срещу лидера на „Атака“ Волен Сидеров.

Тук са и части за борба с масовите безредици, а от задната страна на парламента, където е другият вход, има автобуси, които превозват специални полицейски части и части на жандармерията, съобщиха БНР и Нова телевизия.

От лявата страна на страничния вход, през който влизат депутатите, е насрочен протест, с който хората ще поискат имунитета на Волен Сидеров заради проявите му в последните седмици.

От другата страна на входа е протестът в подкрепа на Сидеров. Там вече са се събрали привърженици на „Атака”.

На мястото е и депутатът от „Атака“ Десислав Чуколов, чийто имунитет също е застрашен. Малко след 8 ч. в парламента влезе и самият Волен Сидеров, но отказа да говори пред журналисти.

Според Чуколов симпатизантите на „Атака” се бавят, защото идват с автобуси от провинцията и са нарочно спирани на входовете на София.

„Очакваме доста хора да дойдат на протеста. Има много наши симпатизанти от провинцията, които искат да подкрепят лидера ни Волен Сидеров, но органите на реда ги спират. Чувстваме се невинни. Само за това, че говорим за наркотици, главният прокурор ни поиска четири пъти имунитетите“, заяви пред bTV депутатът от „Атака“.

Десислав Чуколов обясни, че не е давал проби за алкохол и наркотици, защото никой не му е поискал.

„Готов съм да направя такъв тест във всеки един момент. Призовавам всички симпатизанти на партията, които са в София, да дойдат тук на площада пред Народното събрание, за да подкрепят нашия лидер“, допълни депутатът.

Първото заседание на Народното събрание след предизборната ваканция ще започне с дебати дали да бъде създадена временна комисия по искането на главния прокурор Сотир Цацаров за снемане на имунитета на Волен Сидеров и Десислав Чуколов.

Временната комисия ще има за задача да проучи дали са налице данни за извършено престъпление от общ характер по искането на главния прокурор, в случай че днес двамата не се откажат сами от имунитетите си.

Снощи лидерът на „Атака“ категорично обяви, че сам няма да се откаже от защитата си и се сравни с лидера на БЗНС Никола Петков.

В комисията ще участват по двама представители на всички парламентарно представени сили и един независим. Очаква се тя да бъде оглавена от Димитър Главчев от ГЕРБ.

Проекторешението за създаване на комисията беше внесено от председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

 
 
Коментарите са изключени за Два протеста заради Сидеров