Дубай строи най-големия търговски център

| от |

Градът емирство Дубай, който вече се превърна в столица на шопинга, обяви, че иска да построи най-големия търговски център на планетата – истински град, свързан с покрити търговски улици, за да се избегне жегата.

dubai-mall-emirat-2730097-jpg_2368283

„Mall of the world“ (Молът на света) ще се простира на площ от 743 000 кв. метра и ще бъде свързан с плетеница от покрити търговски улици с контролирана температура, съобщи правителството на Дубай в комюнике.

Комплексът „Mall of the world“ ще има също най-големия покрит тематичен атракционен парк на света, както и културен квартал с театри и ще бъде свързан със стотина хотела и мебелирани апартаменти.

Алеи с дължина 7 км, които ще свързват всички сгради, ще останат открити през зимата и ще бъдат покрити през лятото, за да се избегнат горещините в емирството, достигащи до 50 градуса от юни до септември.

Правителството не уточнява кога ще започне работата по този проект, с който е натоварен Дубай Холдинг, собственост на емира на Дубай шейх Мохамед бен Рашид ал Мактум.

Нашите амбиции са по-големи от това да привличаме сезонни туристи. Искаме Обединените арабски емирства (ОАЕ), да е туристическа дестинация през цялото година, обяснява емирът в комюникето.

С този гигантски проект Дубай се надява да привлече 180 милиона посетители годишно.

Заради дълговата криза през 2009 г. се наложи емирството да се откаже от няколко гигантски проекта. Но то вече успя да преструктурира планината от дългове, тежаща върху компаниите му и неговата икономика си възвърна растежа, отбелязва АФП.

В Дубай се намира един от най-големите търговски центрове в света – Дубай Мол. Емирството се наложи като регионален туристически център, възползвайки се от сътресенията в арабския свят.

Тъй като петролните му ресурси попресъхнаха, сега Дубай насочи икономиката си към услугите. Емирството е организатор на Световното изложение през 2020 г., и се надява да привлече 25 милиона посетители. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Дубай строи най-големия търговски център