ДСБ оспорва избора на депутат от Реформаторския блок

| от |

Лидерът на ДСБ в Бургас д-р Георги Митев внесе жалба в РИК-Бургас срещу преференциалното изчисление на гласовете за Реформаторския блок.

По този начин той оспорва избора на Костадин Марков от СДС за депутат в новия парламент на страната. Според Митев в определени Секционни избирателни комисии са допуснали сериозни грешки при изчислението на преференциите. Общият сбор на пуснатия преференциално вот трябва да съответства на броя гласове за дадена партия или коалиция. При Рефоматорския блок обаче това не било така и на много места имало сериозни разминавания.

Д-р Георги Митев бе трети в листата на реформаторите в Бургас. Преференциално за него са гласували 1134 избиратели. На практика той няма как да измести от първото място Костадин Марков, за който има 1621 преференции и 5133 без преференция, отиващи по право за водача на листата. При преизчисление на гласовете обаче има сериозен шанс да пренареди втория в листата Живко Табаков. Лицето на Движение България на гражданите и уважаван мениджър има 1356 преференции – с 222 гласа повече от д-р Митев, съобщава местният сайт Флагман.

Битката за второто място течеше през целия вот. За него се бореше и Стоян Колев от Айтос, СДС. Все още не е известно дали водачът Костадин Марков ще влезе в парламента. Не е изключено той да отстъпи мястото си на следващия го в листата, който е Живко Табаков, но ако има преизчисление на преференциите нищо чудно мястото да бъде заето от д-р Георги Митев. Всъщност при това положение единственото ясно е, че вътре текат процеси, които издават неприятна картина.

Зам.кметът Костадин Марков не вдига телефона си. Интригата е – ако той се откаже от депутатското място, кой от двамата претенденти ще замине за столицата – д-р Митев или Табаков. Това до голяма степен ще зависи и от волята на кмета Димитър Николов. Ако той настоява Марков да крепи екипа му тук, предвид тежкия ресор по строителството, оттеглянето му за 4 години в посока топлата депутатска банка, ще се окаже невъзможно. Затова интригата за второто място е сериозна. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за ДСБ оспорва избора на депутат от Реформаторския блок