Другарката Йованка Броз

| от |

655-402-iovanka-brozЙованка Броз, спътницата на Тито през последните 30-тина години от живота му, почина на 89 години в Белгард. Представяме ви едночасов документален филм за жената, която на 28 години реши да се омъжи за 60-годишния супер-герой на някогашната СФРЮ.

[youtube id=“3DQvSbrIfog“ width=“667″ height=“356″]

Погребението на Йованка Броз ще бъде скромно, но достойно, заяви заместник-председателя на Организационния комитет за погребението, генералният секретар на правителството на Сърбия, Велко Одалович. Сръбското правителство прие искането на вдовицата на бившия президент на Югославия Йосип Броз Тито, да бъде погребана в Къщата на цветята, където е и гробът на нейния съпруг.

VLUU L200 / Samsung L200 Смъртта на съпругата на бившия югославски лидер Йосип Броз Тито – Йованка Броз е сред централните теми в балканските медии днес, пише агенция Фокус.

Една от многото жени на Тито, вкаран сътрудник на съветската тайна служба, амбициозна жена, която ковеше планове да наследи неприкосновения лидер и да стане югославския вариант на Сиримаво Бандаранаике, или жертва на политически интриги на комунистките водачи, събрани около маршала… Всичко това са дилеми, които ще понесе със себе си Йованка Броз, пише македонският вестник „Дневник”. Въпреки че досега са известни много детайли от нейния живот, най-голяма енигма е това как е стигнала до обкръжението на Тито, след което стана негова съпруга. Затова, пише изданието, има повече противоречиви теории.

Йованка Броз ще бъде погребана до Тито, пише македонският вестник “Вечер”. Изданието посочва, че решението е било взето от правителството на Сърбия, като по този начин се изпълнява последното й желание.

„Йованка Броз – Пепеляшката на комунизма, ще бъде погребана до Тито”, е заглавието на македонското електронно издание Телеграф. Изданието посочва, че Йованка Броз ще бъде погребана в Къщата на цветята в Белград – Меката на югославянството.

Със смъртта на Йованка Броз завърши югославската епоха, коментира хърватският вестник ”Вечерни лист”. Изданието цитира и германски медии, които съобщават, че вдовицата на югославския комунист почина в неделя, на 89 години.

Хърватският вестник ”Ютарни лист” от своя страна пише, че Йованка Броз ще бъде погребана с военни почести в Къщата на цветята в Белград.

Сръбският вестник „Курир” публикува мнения на роднините на Тито за Йованка Броз. Йошка Броз, внук на Тито заявил, че дядо му имал само добро и похвално мислене за Йованка. Същевременно внучката на Тито – Саша Броз заявила, че през последните 11 години от живота си дядо й не я носел на семейни празници.

Йованка Броз, партизанин и антифашист почина на 20 октомври, деня на освобождението на Белград от фашистите, пише днес сръбският вестник ”Блиц”.

„Отиде се последната историческа личност от региона, символ на една епоха, свидетел, но и основен участник в редица исторически събития”, посочва изданието.

„Погребението на Йованка Броз ще бъде скромно и достойно”, пише сръбският вестник „Ало”.
„Йованка броз – от разкош до забрава”, е заглавието на босненския вестник „Дневни аваз”. Изданието посочва, че Йованка Броз е била съпруга на Тито почти 30 години.

Йованка Броз, която беше първа дама на Югославия почти 30 години, а след смъртта на Тито падна в забрава, умrя в Белград на 89-годишна възраст, след дълго и тежко боледуване, пише черногорският вестник ”Виести”. Изданието посочва, че Йованка Броз ще бъде погребана до Тито в Къщата на цветята в Белград.

Заглавията на други балкански медии са следните:

Mакедония:
Съпругата на Слободан Милошевич, Мира Маркович, вгорчи живота на Йованка Броз – електронното издание Телеграф.
Сбогуване със стил – Fashionel.
Как Йованка Броз остана без нищо – Точка.
В момента на смъртта, Йовнка Броз била сама – Прес 24.

Хърватия:
Йованка Броз беше законна съпруга на Тито и трябва да бъде погребана до него – Тпортал.
Правителството на Сърбия реши – Йованка Броз ще бъде погребана до Тито – Явно.
Внучката на Тито: Той не каза къде иска да бъде погребан, а Йованка Броз не съм видяла никога – ”Дневник”.

Сърбия:
Йованка Броз ще стои вечно до Тито – Вести онлайн.
Интригите убиха любовта между Тито и Йованка – ”Блиц”.
Йованка Броз ще бъде погребана с военни почести – Б92.
Край на една епоха – Йованка понесе тайните си в гроба ”Курир”.

 
 
Коментарите са изключени за Другарката Йованка Броз