ДПС няма да подкрепи кабинет на коалиционното малцинство

| от |

ГЕРБ смятат, че ДПС трябва да получи пауза в управлението на България. А от партията на Местан обявиха, че ще подкрепят кабинет на малцинството, но не на коалиционното малцинство, предаде репортер на БГНЕС.

ДПС трябва да получи една пауза в управлението на страната. Това заяви Румяна Бъчварова от ГЕРБ след приключване на днешните консултации между първата и третата политическа сили в страната.

В същото време Бъчварова заяви, че ГЕРБ няма да създаде анти-ДПС коалиция. Тя посочи, че двете партии имат сходство в политическите платформи, но също така изрази учудване, че въпреки тези прилики ДПС е приело да участва в една откровено анти-ГЕРБ коалиция. Бъчварова имаше предвид правителството на Пламен Орешарски, което, според нея, е създало проблемите, които днес трябва да се решават. ГЕРБ не пропуснаха да напомнят, че в предишния парламент ДПС са се ползвали с подкрепата на националистическата партия Атака.

Накрая Бъчварова се обяви за продължаване на диалога между ГЕРБ и ДПС, което беше подкрепено и от Алиосман Имамов от ДПС.

Подкрепяме кабинет на малцинството, за да има България шанс. Не подкрепяме кабинет на коалиционно малцинство, т.е. съставен от две партии, които нямат мнозинство в парламента. Категорично няма да подкрепим правителство, в което участват националистически и ксенофобски партии. Това каза на свой ред Йордан Цонев от ДПС.

Той коментира обвиненията на ГЕРБ, според които в предишното управление ДПС си е сътрудничело с Атака, а сега се обявяват срещу участието на една от националистическите формации в бъдещото управление.

Против сме участието на националистическа формация, въпреки че навремето сме приели подкрепата на Атака. Припомням, че не сме водили никакви разговори и не сме подписвали никакви споразумения с тях. Атака подсигуряваше кворума, но не участваше в кабинета „Орешарски“, подчерта Цонев и добави, че в предишния парламент ДПС не е допуснало нито едно ксенофобско предложение на Атака да мине. ДПС има цивилизационни различия с националистическите партии, каза още той

И ГЕРБ, и ДПС ще подкрепят бъдещата актуализация на бюджета. Но от движението направиха уговорката, че са за актуализация на бюджета, която да отразява реалното състояние на финансите в държавата. Йордан Цонев отбеляза, че предложената от служебния кабинет актуализация трябва да бъде проверена дали отговаря на реалното състояние. Според него тя по-скоро е била едно предизборно упражнение на правителството на Близнашки.

Двете партии имат съвпадение по 12 приоритета, а по останалите 6 има различия по детайлите, но по тях могат да се продължат разговорите.

„И двете партии се запознахме с програмите една на друга. В голямата си част те имат съвпадение по основни приоритети. Все пак минахме по всеки един от 18-те приоритета. По 12 имаме пълно съвпадение, по 6 – частични съвпадения с различия по детайлите – това са теми, по които разговорите могат да продължат“, каза Менда Стоянова.

Тя посочи, че относно банковата стабилност и Корпоративна търговска банка /КТБ/ ГЕРБ и ДПС почти нямат различия. „Вложителите с гарантирани влогове могат да бъдат абсолютно сигурни, че ще им се върнат средствата. С колегите се обединихме, че е необходимо външни наблюдатели да направят одит на банката. Необходими са промени в закона, за да бъде направена промяна в ръководството на БНБ, също така и промяна за закона за БНБ в съответствие със закона за европейските институции“, каза Менда Стоянова.

По отношение на големите енергийни проекти ДПС и ГЕРБ са се съгласили, че трябва да се удължи животът на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“, но партията на Местан стои зад проекта за изграждане на 7 блок от „Уестингхаус“ по модела, изработен, когато министър на икономиката и енергетиката е бил Драгомир Стойнев. „Ние сме категорично против да се дават държавни гаранции в подобни проекти“, подчерта Стоянова.

ДПС и ГЕРБ също така смятат, че трябва да има промени в Изборния кодекс, но не са постигнали съгласие в кои точно части. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за ДПС няма да подкрепи кабинет на коалиционното малцинство