ДПС не иска отмяна, а развитие на преференциалния вот

| от |

ДПС няма да подкрепи Бюджет 2015, в него липсват реформи и има пълно разминаване между предложението и декларациите за управление на управляващата коалиция.

Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в кулоарите на Народното събрание вчера, предаде репортер на БГНЕС.

Местан разговаря с медиите близо 30 минути, като отговори на въпроси свързани с бюджета на държавата, чистките в администрацията, новите назначения, изключените от групата на ДПС депутати, „Южен поток“ и други. От думите на Местан стана ясно, че ДПС не е срещу преференциалния вот по принцип, а срещу неговия вариант в момента у нас, като от партията ще работят за развитие на преференциите, а не за отмяна.

Зам.-министърът на отбраната Орхан Исмаилов не може да бъде сменен, защото това ще е изключително лош знак, каза Местан. Според него, каквито и да са мотивите, нищо не стои по-високо от правото на всеки един български гражданин съобразно своята професионална квалификация да заема съответна длъжност. Местан бе категоричен, че отстраняването на Исмаилов би било много лошо за европейския ни образ и поздрави Борисов за решението му да не сменя Исмаилов.

Местан категорично възрази казусът „Орхан Исмаилов“ и казусът „Слави Бинев“ да се поставят на една плоскост, защото са напълно различни.

„Въпросът е поголовен, развива се много ускорено. До месец ще отчетем завършека на този процес, което не прави чест на управлението“, каза Местан по отношение на отстраняването на кадри на ДПС от администрацията. „Ще представим обобщена информация, вероятно и от трибуната на НС, с анализ на професионалните качества на сменените кадри на ДПС. Тогава ще се убедите в още един мит, че е мит, а именно за Бог знае какво широко участие на ДПС в средния ешелон на властта. Очевидно е, че подходът е грубо политически“, обеща Местан.

В условия на криза не е добре да се увеличава данъчната тежест за българските граждани и в този смисъл и увеличаването на процента на данъка върху лихвите на вложителите ще е решение в грешна посока, каза Местан по отношение на данък „лихва“, която вчера официално остана 8%, каквото бе нивото въведено от кабинета „Орешарски“.

Местан остро разкритикува увеличението на минималните осигурителни прагове за земеделските производители от 240 на 420 лева. „Приходите на малките фермери са толкова минимални, че ако се приеме и на второ четене предложението те да се осигуряват вместо върху 240 върху 420 лева, ние ще сме разрушили трудовата парадигма. Това означава процес, при който работиш и срещу работата си не получаваш нищо, освен приходи, с които едва би могъл да покриеш задълженията си. Това ще бъде престъпно решение и ще има за лош ефект насочването на хиляди, хиляди малки фермери насочването към сивия сектор“, обяви лидерът на ДПС.

Сериозно внимание Местан отдели и на изключването на депутатите Гюнай Хюсмен и Муса Палев от парламентарната група заради това, че не са спазили обещание да не агитират за преференции и да се откажат от тях, дори да бъдат избрани преференциално. „Проблемът преди да е политически е етичен и то не с оглед на предварителни декларации дори да се стигне до преференциален избор те не биха се възползвали от тази резултат, а заради постигнатото съгласие между самите кандидати от съответните листи, че няма да организират преднамерено преференциален вот“, каза Местан. По думите му, д-р Нигяр Джафер, която отпадна заради реализираната преференция на 8-мия в листата Хюсмен е водила кампанията в съответствие с постигнатото споразумение кандидати да не организират преференциален вот. Споразумението е заради съображение да се не увеличи делът на недействителните бюлетини, каза Местан, според когото когато третата в листата работи против преференциите за нея самата и накрая е губеща, тук имаме не политически, а етичен проблем. „Ако не е било постигнато съгласие между тях, на което аз съм свидетел, и д-р Адемов и Нигяр Джафер щяха да организират преференциален вот за себе си“, посочи Местан.

„Преференциалният вот в български условие се оказа недотам успешен и дори несъстоятелен, защото аз питам – кога са искрени партиите? Тогава, когато в пленарна зала въвеждат 7% преференция, или когато не уважават преференциалния вот като реализиран мандат на кандидати от по-задните места в листите“, каза Местан, визирайки най-вече оттеглените още преди клетвата депутати от ГЕРБ. Колко успешни преференции имат и колко от тези преференции бяха уважени от ГЕРБ, попита той. „От ДПС поне не сме лицемерни и още тогава изразихме резервите си срещу преференциалния вот“, припомни той.

„В България този казус с оттеглените депутати, избрани с преференциален вот от ГЕРБ и от други политически сили, както и актът на ДПС трябва да послужи като основа за дебати за преференциален вот. Те не са завършени, но дори не са започнали“, каза Местан. По думите му, ако в България въведем принципа на отворените листи избирателите да подреждат от първо до последното място, това е едно. „Тогава има логика. Ако беше въведена такава преференция, в нея има логика. Има 10 европейски държави с отворени листи. Където имаме затворени листи, подредени по предпочитания, практиката е много по-различна. Никъде в Европа не е възможно с 27 гласа 8-мият да стане 1-ви. Имаме избрани депутати с 800 гласа, което означава, че 56 – 70 гласа биха преподредили листите. А това са гласовете на едно семейство. Преференциалният вот не може да бъде изроден до семеен вот, до родов вот, до вота на едно село и една община“, анализира подробно Местан.

„Готови сме да участваме в дебатите за преференциалния вот – в България да въведем принципа на отворените листи, тоест избирателите да подреждат от 1 до 8, 18 или 20 място, колкото е борят на посочените кандидати – това е едно, тогава има логика за преференция, коментира Местан. Ако ще се върви към преференциален вот, вторият възможен подход е регистрация на национални листи – партията регистрира 240 кандидати и тогава е допустимо и бихме подкрепили преференцията да не е 7, а 5 процента, завърши Местан. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за ДПС не иска отмяна, а развитие на преференциалния вот