Доналд Туск : Виктор Янукович е готов за предсрочни избори

| от |

Премиерът на Полша Доналд Туск съобщи, че украинският президент Виктор Янукович е изразил готовност да проведе предсрочни избори тази година. Изказването е дошло по време на преговорите на държавния глава с представители на ЕС. Полският премиер добави, че министрите на външните работи на Полша, Германия и Франция (съответно- Радослав Шикорски, Франк-Валтер Щайнмайер и Лоран Фабиюс), които днес бяха в Киев, правят всичко възможно да прекратят кръвопролитията в Украйна.

YANUKOVYCH_32997f

Бившият украински президент Леонид Кравчук предложи утре се свика заседание на Върховната Рада на Украйна, предаде УНИАН. По негово мнение е необходимо парламентът да приеме закон за намаляване на правомощията на държавния глава, да сформира правителство и да назначи предсрочни президентски и парламентарни избори.

Все още не е постигнато споразумение за слагане на край на насилието, което в момента разтърсва Украйна. Това предаде AFP, позовавайки се на опозиционния лидер Виталий Кличко, както и на френски дипломатически източник. Информаторът, който е близък до френския външен министър Лоран Фабиюс, е пояснил, че „за момента няма договорка”, въпреки продължилите часове разговори с украинския президент Виктор Янукович. Фабиюс и неговите колеги от Полша и Германия (Радослав Шикорски и Франк-Валтер Щайнмайер) ще се срещнат с отново с държавния глава.

Външните министри на Полша, Франция и Германия и президентът на Украйна Виктор Янукович са обсъждали възможна пътна карта за излизане от кризата, която предстои да бъде одобрена от правителството и опозицията, предаде AFP, позовавайки се на източник от германската делегация. На четиричасови разговори в Киев, европейските външни министри са обсъждали с Янукович „идеи за пътна карта” в посока мирно разрешаване на кризата.

Германският канцлер Ангела Меркел и американският президент Барак Обама се присъединиха към призива на руския държавен глава Владимир Путин за незабавно намиране на политическо решение на кризата, разтърсваща Украйна, предаде AFP. „Канцлерът и президентът се договориха да отправят съвместен призив за политическо разрешаване на конфликта колкото е възможно по-бързо, за да бъде сложен край на кръвопролитията”, заявиха от германското правителство след телефонни разговори между западните лидери и Путин, които се намираха в противоречие относно бъдещето на Украйна.

Съветът на ЕС на ниво външни министри призова украинските власти да не въвеждат извънредно положение в страната и да не използват армията и въоръжените сили срещу активистите от Евромайдан. В Заключенията, които Съветът прие по време на днешното си извънредно заседание, също така се отправя призив към правителството да прояви сдържаност, а към опозиционните лидери- да се дистанцират от тези, които прибягват до радикални действия, включително- насилие.

Кметът на Киев Владимир Макеенко напусна управляващата партия и даде нареждане за подновяване на работата на киевското метро, предаде Интерфакс. АFP съобщава, че кметът напуска партията на президента Виктор Янукович в знак на протест срещу „кървавата баня и братоубийствената война” в центъра на украинската столица Киев.
„Готов съм на всичко, за да спра братоубийствената война и кървавата баня, които се случват в сърцето на Украйна – площад „Независимост”. Човешкият живот трябва да има по-висока стойност в нашата страна и нищо не трябва да нарушава този принцип”, заяви Макеенко.

Над 60 демонстранти са били убити днес от огнестрелно оръжие в центъра на Киев, предаде AFP, позовавайки се на медицинските лица, които се грижат за участниците в антиправителственото движение.

 
 
Коментарите са изключени за Доналд Туск : Виктор Янукович е готов за предсрочни избори