Доналд Туск с предупреждение към Турция

| от chronicle.bg |


Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е предупредил Турция, че ще спечели отстъпки от ЕС, като например облекчаване на визовия режим, ако успешно намали потока от бежанци към Европа, предаде Ройтерс.

Предупреждението е било отправено вчера от Туск. В писмо до европейските лидери, в което се уточнява дневния ред за европейската среща на върха в Брюксел в четвъртък, Туск припомня в писмото започналите този месец преговори за мигрантската криза с Турция, която според европейски представители искала визови облекчения, повече европейско финансиране и напредък по пътя към членството в блока.

Споразумение с Турция би имало смисъл, ако тя действително редуцира притока от бежанци, пише Туск в писмото в навечерието на визита на висши европейски представители в Анкара.

Отстъпките могат да бъдат оправдани само, когато тази цел бъде постигната, посочва бившият полски консервативен премиер.
Той посети Турция миналия месец и беше домакин на турския президент Ердоган в Брюксел миналата седмица. По време на тази визита ЕК дефинира различни начини, чрез които Анкара може да помогне в контрола на миграцията.
В писмото Туск предупреждава европейските лидери, че руските военни действия в Сирия, които са в противоречие на сирийския призив за европейска подкрепа за установяване на зони за сигурност в северната част на Сирия, са допринесли за усложняване на обстановката в региона.

Трябва да сме готови за пролетта и за заплахата от по-голяма вълна от мигранти, прииждащи към Европа, пише Туск и припомня предупрежденията на регионални лидери, че милиони хора може да се насочат към Европа.
Колкото и преувеличен да звучи този вариант, наше задължение е да бъдем готови за всякакви сценарий, казва Туск.
Той посочва, че европейските лидери трябва да обмислят промени в Дъблинската система за прием на бежанците, която сега прави граничните страни отговорни за предоставянето на убежище, както и да укрепят европейските граници чрез възможното създаване на гранични сили на ЕС.

 
 
Коментарите са изключени за Доналд Туск с предупреждение към Турция