Доналд Туск е избран за председател на Европейския съвет, Федерика Могерини ще наследи Катрин Аштън

| от |

Полският премиер Доналд Туск е избран за председател на Европейския съвет, предаде РИА Новости.

Италианският външен министър Федерика Могерини е заела поста на шеф на европейската дипломация.
Новината бе обявена от настоящият председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой в „Туитър”.

Лидерите на ЕС избраха на днешната си среща в Брюксел полския премиер Доналд Туск за председател на Съвета и на европейските срещи на върха и италианската външна министърка Федерика Могерини за нов върховен представител по въпросите на външната политика и сигурността.

Срещата на върха продължава с обсъждане на допълнителни санкции срещу Русия заради новото ескалиране на
кризата в Украйна, предадоха Ройтерс и Франс прес. Европарламентът ще ратифицира споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС с ускорена процедура, съобщи по-рано днес председателят на ЕП Мартин Шулц.

„Сега е много важно споразумението да бъде бързо ратифицирано, защото съм убеден, че то ще даде тласък на политическите и икономическите реформи. Затова ЕП поема ангажимент да го одобри с ускорена процедура“, каза Шулц, цитиран от ИТАР-ТАСС.

BwTkvAkIMAAKY8E

През последната седмица стана ясно, че Туск е основният фаворит да замести Херман ван Ромпой, като дори британският премиер Дейвид Камерън е изразил готовност да го подкрепи. Избирането на Туск утвърждава Полша като важен фактор в 28-членния съюз, редом със страни основателки като Франция и Германия.

БГНЕС припомня, че конкурентка на Федерика Могерини, която ще бъде Върховната представителна на ЕС по външната политика и въпросите на сигурността, бе българската еврокомисарка Кристалина Георгиева. Тя обаче нямаше големи шансове поради действащите механизми за номиниране и избор на висшите постове. И макар че сега кандидатите се избираха за пръв път, оставаше в сила практиката за разпределение и балансиране на постовете между политическите сили във висшите институции на ЕС. При сегашната ситуация това изискваше ръкодителката на европейската дипломация да бъде представителка на лявоцентристките сили.

Очаквайте подробности

 
 
Коментарите са изключени за Доналд Туск е избран за председател на Европейския съвет, Федерика Могерини ще наследи Катрин Аштън