Доналд Тръмп подписа указа „Купувай американското, наемай американци“

| от chronicle.bg, по БТА |

Американският президент Доналд Тръмп подписа вчера указ, който призовава за преразглеждане на правилата за издаване на визи на висококвалифицирани чуждестранни работници, за да насърчи наемането на американци, съобщиха световните агенции.

С указа, известен с името „Купувай американското, наемай американци“ Тръмп цели също така да се даде преимущество на произведени в САЩ стоки при организирането на държавни поръчки.

„Изпращаме силно послание към света, че ще защитаваме работниците си, ще защитаваме работните си места и най-сетне ще поставим Америка на първо място“, каза Тръмп преди подписването.

„В момента визите H-1B се издават по напълно произволен лотариен принцип и това е грешно. Вместо това те трябва да бъдат давани на най-способните или най-високоплатени кандидати и никога не бива да бъдат използвани, за да заменят американци“, заяви още президентът на САЩ.

Американският президент не може с обикновен указ за промени броя на издаваните визи, но Белият дом се надява с подписването на текста да даде тласък преди вероятна законова реформа, чиито очертания обаче остават твърде неясни.

 
 
Коментарите са изключени за Доналд Тръмп подписа указа „Купувай американското, наемай американци“