Добрите филми нямат география според журито на Балканския конкурс на СФФ

| от |

Добрите филми нямат география, важна е кинограматиката, смята журито на Балканския конкурс на 18-ия Международен „София филм фест“ /СФФ/.

Poster_SFF_9Plovdiv_100x193cm.indd

„Поразителен темперамент и култура на разказа има в балканското кино, хората в района имат какво да кажат и затова трябва да снимат“, каза днес пред репортери грузинският режисьор, сценарист, продуцент и актьор Каха Кикабидзе. Той е в журито заедно с българския актьор Стефан А. Щерев и индийския продуцент, фестивален директор и селекционер Сринисава Сантанам. „Грузинското и балканското кино са близки по темперамент, герои и манталитет. Аз съм голям любител на балканската култура и това неминуемо влияе на възприятията ми, но обещавам, че ще оценявам филмите с хладен разум, още повече че нашето решение ще повлияе на бъдещата съдба на филмите и на авторите, повечето от които са млади хора“, допълни Кикабидзе. Единственият критерий за него е дали филмът го докосва и го кара да се замисли.

Режисьорът „призна“ пристрастието си към България заради топлото посрещане на филма му „Езерото“ на СФФ преди 14-15 години. Трагичната история за момче, което се самоубива, предизвиквала конфликти по всички международни фестивали, а в София се отнесли мило с режисьора. Той си обяснява създалата се близост и с това, че много прилича на балканец. „И аз като Каха веднага забравям блокбастърите и държа на майсторския разказ, който те кара да мислиш“, каза Стефан Щерев.

Актьорът също обеща да е обективен, въпреки че познава много от авторите и участниците, тъй като известно време е работил в театъра в Сърбия. „Ще преценяваме съдържанието и как е разказана историята на екрана, дали е в реалната културна ситуация в страната, ще обсъждаме само добрите филми“, посочи Сринисава Сантанам. Той има намерение да представи балкански филми догодина на фестивалите, които организира в Индия.

„Грузинското кино се опитва отново да си стъпи на краката, но е различно от предишното – не е така безгрижно, красиво и забавно, приближи се към живота, но това е истинското кино“, каза в отговор на въпрос Кикабидзе. Той определя като героизъм работата на младите си колеги, които снимат почти без пари, но се подкрепят като приятели.

 
 
Коментарите са изключени за Добрите филми нямат география според журито на Балканския конкурс на СФФ