Днес се тегли жребият за Световното първенство по футбол в Бразилия

| от |

Световната федерация по футбол направи жест към Франция, след като одобри нова процедура за тегленето на жреби за Световното първенство догодина. Така „петлите“ имат голям шанс да избегнат силните тимове на Бразилия или Аржентина.
1

Церемонията ще бъде предавана от Българската национална телевизия. Няколко хиляди журналисти от 32-те страни участнички ще отразяват събитието.

От ФИФА обявиха урните за жребия, който ще се тегли днес. Осемте водачи са определени на базата на ранглистата на ФИФА, а останалите урни са на географски принцип. Европейската урна е от девет отбора и заради това един от тези тимове ще бъде пратен в урна, в която са петте африкански състава и два от Южна Америка. Този отбор ще бъде определен чрез жребий.

Предварително се очакваше, че съобразно ранглистата на ФИФА това ще бъде Франция и така „петлите“ щяха да бъдат поставени в ситуация да изтеглят два много тежки съперника. Сега обаче
Франция може да си остане в европейската урна и така за съперника има един от водачите, отбори от Африка и от Азия.

И все пак, два от непоставените най-добри европейски отбори – включително Италия, Холандия, Португалия, Франция и Англия – могат да се окажат заедно в една група с Бразилия или някоя от
другите страни от Южна Америка.

Президентът на ФИФА Сеп Блатер каза, че решението е взето след разговори с президенти на различни федерации, включително на УЕФА Мишел Платини.

урна 1: Бразилия, Аржентина, Колумбия, Уругвай, Белгия, Германия, Испания, Швейцария

урна 2: Алжир, Камерун, Кот Д’Ивоар, Гана, Нигерия, Чили, Еквадор

урна 3: Австралия, Иран, Япония, Република Корея, Коста Рика, Хондурас, Мексико, САЩ

урна 4: Португалия, Франция, Англия, Холандия, Италия, Хърватия, Русия, Гърция, Босна и Херцеговина

Вчера отборите на Испания и Англия попаднаха в една група при репетицията за жребия. Друго интересно съперничество е между Германия и Португалия, които също попаднаха заедно в един поток. Най-представителна впечатляваща стана група А, където на тренировката попаднаха Бразилия, Франция, Италия и Австралия. В група С Русия би трябвало да мери сили с Аржентина, Гана и Коста Рика, ако жребият беше реален.

Кралят на футбола Пеле пък категорично отказа да ръзбърква топките на днершния жребий въпреки изричната молба на президента на страната Дилма Русеф. Все пак Пеле ще участва в церемонията, но отказът му е свързан с репутацията, която има, че не му върви в лотария, прогнози и всичко, което се касае до съдбата или случайността. Колкото и несериозно да звучи, Пеле изтъква проблема съвсем артументирано.

2

Междувременно стана ясно, че още четири стадиона, предвидени за мачове на Световното първенство в Бразилия догодина, ще бъдат напълно готови през януари и представени на ФИФА. Това ще стане няколко седмици преди изтичането на срока, който е поставила Световната футболна, обяви заместник-министърът на спорта на Бразилия Луиш Фернандеш.

По този начин единствените стадиони, които се нуждаят от сериозни ремонтни и строителни работи, са Арена да Байшада в Куритиба и Итакера Коринтианс в Сао Пауло, където двама работници загинаха миналата седмица след падането на кран, който повлече и конструкция. Стадион „Итакерао“ беше готов на 94 процента. През декември всичките 12 съоръжения-домакини на световното първенство догодина трябва да бъдат инспектирани от представители на ФИФА.

 
 
Коментарите са изключени за Днес се тегли жребият за Световното първенство по футбол в Бразилия