Днес се навършват 8 години от убийството на Анна Политковская

| от |

Днес се навършват 8 години от убийството на руската журналистка от в. „Новая газета“ Анна Политковская. В своите репортажи тя разобличаваше политиката на Кремъл в Чечения и открито критикуваше властите за нарушаване на човешките права.

Анна Политковская беше застреляна на 7-и октомври 2006 г. във входа на дома, където тя живееше в Москва. В същия този ден президентът Владимир Путин отбелязваше своя 54-ти рожден ден и това стана повод още тогава да се появят твърдения, че убийството е поръчано на руските власти.

Самото разследването на това гръмко престъпление от години не може да посочи кой точно стои зад него. По време на първия процес, завършил с оправдателни присъди, пред съда бяха изправени единствено евентуалните извършители на убийството. По-късно Върховният съд отмени това решение и върна делото в Следствения комитет. По второто дело, преди няколко месеца, съдът постанови ефективни присъди за физическия извършител на убийството и неговите трима съучастници, които обаче обжалват това решение.

Днес международната правозащитна организация Amnesty International ще проведе акция, наречена „Цветя за Анна“. В редакцията на „Новая газета“, където тя работеше, ще бъде занесен огромен букет от хартиени цветя, направени от страниците на онези издания, кои се включиха във възпоменателната акция. / БНР

 
 
Коментарите са изключени за Днес се навършват 8 години от убийството на Анна Политковская