Днес е Сирни Заговезни

| от chronicle.bg |

Днес е Сирни Заговезни – ден за прошка. На неделя Сиропустна в църквите се чете откъса от Евангелието, известен като Проповедта на планината, в който Исус Христос казва:“Ако не простите на човеците съгрешенията им, и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви“ и още – „Обичайте неприятелите си, правете добро на онези, които ви мразят“.

Оттам приозхожда традицията в този ден да се иска и да се дава прошка за всички волни или неволни обиди и прегрешения. Тези, които ние сме извършили и тези, които сме претърпели. Прости, пращавай – простено да е! – се казва според традицията.

След Сирни Заговезни започва Великия пост, това е 40-дневен период на подготовка преди Великден. Време на телесно и духовно очистване преди големия празник.

Православните християни спират употребата на млечни и месни продукти през целия пост, но според Църквата не по-малко важен е душевния пост – отричането не само от храна, а и от лоши навици, пороци и грехове, които отдалечават човека от Бога и от ближните.

За трапезата на Заговезни се приготвят баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки.

Прието е да се извършва и обичаят хамкане: на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.

 
 
Коментарите са изключени за Днес е Сирни Заговезни