Днес е Денят на Свети Патрик – виж няколко любопитни факта

| от |

PYRAMIDS OF GIZA AND THE SPHINX GO GREEN FOR ST PATRICK?S CELEBRATIONSНа 17-ти март е най-големият празник в Ирландия – Денят на Свети Патрик. Ето и някои любопитни факти за празника:

Св. Патрик е един от светците покровители на Ирландия, който според популярната легенда избавил ирландците от змиите.

Св. Патрик не е ирландец. Той е роден в Уелс.

Рожденото име на Св. Патрик не е Патрик. Неговото истинско име всъщност е Мейуин Сукат.

Днес има над 100 мъжки и женски разновидности на името Патрик.

Дълги години синьото е цветът, който се асоциира най-често със Св. Патрик, затова и все още ирландският президентски символ е син. В миналото ирландците свързвали зеления цвят с нещастие.

Денят на Св. Патрик не е само национален празник на Ирландия. Той е признат за национален празник и на миниатюрния карибски остров Монсерат, който има около 4000 жители. През 17 век островът се превръща в дом на голям брой ирландски емигранти.

Първият парад в чест на Деня на Св. Патрик противно на очакванията не се е състоял в Ирландия, а в САЩ. На 17 март 1762 г. ирландски войници, служещи в английските войскови части, марширувайки прекосили Ню Йорк под звуците на типична ирландска музика. Така те показали своята ирландска принадлежност.

През 2013 г. в тържествата по случай отбелязването на Деня на Св. Патрик са се включили над 70 млн. души от 6 континента, които са вдигнали наздравици за празника с 13 млн. халби от култовата бира „Гинес“.

И тази година, за Деня на Св. Патрик в зелено ще бъдат оцветени емблематични световни забележителности, сред които египетските пирамиди в Гиза, статуята на Исус Христос в Рио де Жанейро, Ниагарския водопад, наклонената кула в Пиза, операта в Сидни и много други популярни забележителности по цял свят.

LEANING TOWER OF PISA BECOMES ?GREENING? TOWER FOR ST PATRICK?S DAY

 
 
Коментарите са изключени за Днес е Денят на Свети Патрик – виж няколко любопитни факта