Дизайнери създадоха лимитирана серия велосипеди специално за One Design Week

| от |

Модели за малки и големи, вдъхновени от мотото на фестивала – НОМАД, очакват първите си собственици в Пловдив между 20 и 29 юни

Елиа Недков, Кирил Златков, Вики Книш, Фонтан 2 и Постстудио са дизайнери от различни поколения, с различен стил и професионален път. Общото между всички тях, освен успеха и творческото признание, е че са част от голямото семейство на ONEDESIGNWEEK, били са участници на фестивала, в творческия му екип или автори на визуална идентичност.

Тази година дизайнерите бяха изправени пред предизвикателството да създадат визия за Велосипеди SPRINT, вдъхновена от мотото на ONEDESIGNWEEK – НОМАД. Резултатът е лимитирана серия от 45 колела в шест модела с ефектен и елегантен графичен дизайн.

Ето ги велоНОМАДите:

Елиа Недков е учил мода и архитектура в Австрия. През последните 16 години работи в областта на архитектурата, дизайна и графиката; първоначално студиото му е в Грац, през 2004 г. се премества в Милано, a днес е базиран в София. Работи с множество водещи дизайн компании и печели различни международни отличия, в това число и PolydecorDesignAward.

През 2013 г., по време на фестивала, Елиа представи изложбата „Отвътре-навън и отвън-навътре“ и работилницата „Една същност“, фокусирана върху подхода при създаването на идентичността на една фирма. Тази година той e част от творческия екип на ONEDESIGNWEEK.

EliaNedkov

Кирил Златков се изявява в различни области на визуалните изкуства ­ графика, живопис, плакат, стенопис, графичен дизайн, илюстрация, калиграфия и шрифт. Има няколко самостоятелни изложби и множество участия в общи проекти, биеналета и триеналета в страната и по света. Работил е в областта на рекламата като творчески директор, член е на Art Directors Club, България.

Познаваме Кирил от миналогодишния му кураторски проект „Нова българска типография“, който представи работата на над 20 български графични дизайнери и студиа, а и тази година той е част от творческия екип на ONEDESIGNWEEK и куратор на изложбата „Три любими“.

През 2013г. Вики Книш курираше детската програма на фестивала, а през 2014 г. стои зад дизайна на 10 детски велосипеди, във варианти за най- малките и по-опитните млади колоездачи.

VickyKnysh_kids

В рамките на ONE DESIGN WEEK графичните дизайнери от Постстудио местят офиса си в пловдивския квартал Капана. Нестандартното им решение е придружено от изложба на неизлагани техни плакати. Тримата основатели – Велина Стойкова, Магдалина Станчева и Андреан Нешев, са автори на множество визуални кампании за лейбъла ЕДНО, визуални идентичности на книги, каталози, уебстраници, както и на мащабния изследователски проект върху творчеството на големия българския график Стефан Кънчев.

bike_PostStudio

Фонтан 2 създадоха цялостната визуална идентичност на ONEDESIGNWEEK – НОМАД, а това е нейната вело версия.

Пловдивската публика ще може да види, изпробва и закупи модели по време на ONEDESIGNWEEK между 20 и 29 юни в Пловдив. Екипът на фестивала ще се придвижва в града с пет от велосипедите SPRINT с визията на Фонтан 2. Ето къде можете да видите останалите:

– Офиса на ЕДНО в квартал КАПАНА, ул. Христо Дюкмеджиев 10

LoungeZone, ул. Константин Стоилов 30

– По време на изложбата „Партида 4“, Тютюневи складове,ул. Екзарх Йосиф 14

Място за велосипеди – SPRINT в Капана

– В деня на ФОРУМА на 28 юни в Дом на културата, Пловдив

– На 29 юни по време на ДИЗАЙН БАЗАРА в Капана

ONE DESIGN WEEK е международен фестивал за дизайн и визуална култура. Провежда се всяка година през юни месец. Програмата му включва професионален форум с участието на изтъкнати имена от цял свят и ред събития със свободен достъп за широката публика – изложби, творчески работилници, дискусии, лекции, детска програма, филми, книги, партита.

ONE DESIGN WEEK стартира през 2009г., а през 2014 фестивалът за първи път се провежда в Пловдив. Събитието се организира от независимата платформа за културни събития ЕДНО в партньорство с Фондация Америка за България и Община Пловдив. Сред другите ежегодни фестивали на ЕДНО са ONE ARCHITECTURE WEEK и ONE DANCE WEEK.

 
 
Коментарите са изключени за Дизайнери създадоха лимитирана серия велосипеди специално за One Design Week