„Дивият Изток“ на Европейския съюз

| от |

Това е „Дивият Изток“ на Европейския съюз. Тук национализмът, антисемитизма, корупцията и расизма към ромите преобладават, пише cbsnews.com в анализ на настоящата ситуация в страните от Източна Европа, които са членки на ЕС.

От къде да започнем?

Може би от Чехия. Там се проведоха парламентарни избори. Причината? Чешкото правителство падна, след като премиерът Петър Нечас бе принуден да подаде оставка.

Негова високопоставена помощничка, която му е била и любовница, наредила на разузнаването да шпионира бившата му съпруга и да докладва. Целта била да помогне при развода.

Следва Румъния, където масовите улични демонстрации срещу корупцията продължават вече седмици, месец, година, да не говорим за миналата година и тази преди нея. Протестите свалиха от власт министри и правителства, без да се решат проблемите .

В България нещата са още по-сложни. През февруари 100 000 души излязоха на улиците, за да протестират срещу безработицата, корупцията и високите сметки за ток. Правителството подаде оставка.

През юни новото правителство назначи за директор на ДАНС Делян Пеевски, който се описва като „медиен магнат със съмнителни приятели“ без опит в политиката и сигурността. След 36 часа той си тръгна като жертва на голямата реакция от обществеността.

Иронията е,че присъединяването на на тези страни към ЕС през последното десетилетие целеше да бъде първата стъпка към преодоляване корупцията в обществото.

Всяка от тези държави трябваше да подпише договори, че ще се бори да реформира съдебната система и законодателството. Очевидно това не се е случило. Страните получават европейските пари, с които трябва да се изгражда инфраструктура, пътища и да се реконструират сгради. Но голяма част от тези пари просто изчезват. В резултат Европа стана по-голяма, но проблемът с корупцията остана, като в Източна Европа вече има повече пари за незаконно присвояване.

Олигарсите и мафията

Позицията на Унгария по ромския въпрос е най-ясна, но официалното отношение към малцинството във всичките тези държави е непростимо.

То е продължаващо главоболие за Брюксел и за държави като Франция, опитваща се, но проваляща се, да се справи в наплива на роми от Източна Европа.

Също толкова обезпокоителна за Брюксел е и продължаващата ширеща се корупция в бившия съветски блок.

България е най-тежкият случай. Това е най-бедната държава в ЕС и мнозина лидери в Брюксел, без да споменаваме легионите български протестиращи, вярват, че по-голямата част от държавата е задължена на „олигарсите” или „мафията”.

Проблемът е толкова очевиден, че след като десетки хиляди протестиращи изпълниха улиците на София това лято, за да осъдят корупцията и правителството, еврокомисарят про правосъдието Вивиан Рединг отиде да се срещне с демонстрантите.

Уви, седмиците на протести не бяха достатъчни да принудят правителството да подаде оставка.

В сравнение с България, Чехия е далеч по-богата, но не и имунизирана от корупция и шуробаджанащина. За двете години на управление на Нечас няколко висши държавни служители бяха обвинени в измами, подкупи и корупция.

В Румъния доклад на агенцията за интегритет казва, че половината от кметовете трябва да подадат оставка, заради конфликт на интереси, защото управляват компании, на които градовете им възлагат договори.

Сред всичко това, лидерите на ЕС гледат и цъкат критично.

По-малко от четвърт век откакто тези държави отхвърлиха комунизма. Но дали заради централизирането на властта, като в Унгария, или заради влиянието на корумпираните елити, наученото по времето на съветската доминация остава.

Дивият Изток все още процъфтява.

 
 
Коментарите са изключени за „Дивият Изток“ на Европейския съюз