Дилма знае: след Мондиала е преди избори

| от |

С края на Световното първенство по футбол в Бразилия започна следващата надпревара – за президентския пост. В предизборната кампания няма изявени фаворити. Сигурно е само едно – че борбата ще бъде много тежка, пише Дойче веле.

Дилма Русеф едва ли се е зарадвала на последните резултати от анкетите: само 36 процента от избирателите биха гласували за нея на 5 октомври, показа изследване на социологическия институт „Datafolha“. Само за месец подкрепата за нея е спаднала с нови два процента, а от ноември 2013 до днес – с цели 11 процента. Според социолозите е налице това, което те наричат стабилна негативна тенденция.

Възможна е патова ситуация

Казано по друг начин – Русеф вероятно няма да успее да събере необходимото мнозинство за победа още на първия тур от изборите и ще ѝ се наложи да отиде на балотаж – вероятно срещу най-силния ѝ съперник Аесио Невеш, който също като нея е социалдемократ, може би малко по-либерално ориентиран. „Datafolha“ е провел анкета и по този въпрос и прави извода, че не е изключено да се стигне до патова ситуация.

„От една година насам Дилма Русеф вече не е фаворит. Ще станем свидетели на много оспорвана надпревара“, казва политологът Валериано Коща от университета в Кампинас. Така въпросът, кой ще бъде следващият президент на Бразилия, ще се реши в предизборната кампания по телевизията. Бразилците се влияят много от предизборните телевизионни клипове, тъй като те се излъчват в паузата между двата вечерни сериала по телевизията.

Много избиратели не са взели решение

Голяма част от бразилците още не са решили за кого да гласуват. През август ще стартира официално кампанията по телевизионните канали. Двамата основни кандидати ще заложат основно на силата на музиката, което е традиционно за Бразилия. Песентта на Дилма Русеф е в стил „сертанежо“ и се казва „Дилма – смело сърце“. Аесио Невеш пък залага на традиционен танц от Североизточна Бразилия. В кампанията си той ще разчита също и на семейството си, което през юни се увеличи с още двама членове – родиха му се близнаци. Невеш, който в миналото е работил като модел, се стреми да скъса с имиджа си на плейбой и любител на празненствата. При това с успех – напоследък расте броят на избирателите, които са готови да го подкрепят на президентските избори.

В същото време много бразилци са разочаровани от Дилма Русеф. Несекващите протести дърпат надолу рейтинга ѝ, както и корупционните скандали в нейната партия, с които се занимава прокуратурата. Засега като че ли медиите в страната обаче не се интересуват особено от факта, че за корупция е разследвана също и партията, номинирала сенатор Аесио Невеш за президентския пост.

Футбол, икономика и избори

Дилма Русев пое и наследството от Световното първенство по футбол. Безброй разочаровани бразилци дори се радваха на разгромната загуба на бразилския национален отбор. По този повод потребител написа във Фейсбук, че хлябът и зрелищата само отклоняват бразилците от същинските проблеми на страната. „До октомври бразилците отдавна ще са забравили Световното първенство. Но очакваният от критиците хаос не настъпи – летищата и транспортът функционираха добре, според обстоятелствата. Така че опозицията няма силни козове“, казва политологът Валериано Коща.

Стагниращата бразилска икономика също поставя под допълнителен натиск сегашната президентка. Световното първенство по футбол не донесе големи приходи, а експертите предупреждават за възможен срив във вътрешното потребление. На този фон политологът Валериано Коща казва: „Никога досега предизборната борба не е била по-оспорвана. Ако Дилма Русеф спечели изборите, то това ще стане с много малка разлика в гласовете“.

 
 
Коментарите са изключени за Дилма знае: след Мондиала е преди избори