Детската смъртност намалява

| от |

Смъртността сред децата под 5-годишна възраст продължава да спада и това намаляване се е ускорило през 2013 г., се казва в доклад на УНИЦЕФ, цитиран от Франс прес.

Според доклада за 2014 г., озаглавен „Нива и тенденции на детската смъртност“, 6,3 милиона деца под 5-годишна възраст са умрели главно поради причини, които е можело да се избегнат, през 2013 г., т.е. броят им е с 200 000 по-малък в сравнение с предишната година.

Между 1990 г. и 2013 г. нивото на детската смъртност е спаднало с 49 на сто, а средното й годишно намаляване се е ускорило.

В Източна Азия, Латинска Америка и Карибите, Северна Африка детската смъртност е намаляла над 2 пъти от 1990 г., а в африканските райони, южно от Сахара, е спаднала с 48 на сто, макар да е най-високата в света – 92 смъртни случая на 1000 живородени деца.

Недохранването играе роля за половината от смъртните случаи сред децата под 5-годишна възраст. Другите основни причини са усложнения по време на бременността, пневмония, диария и малария.

В доклада се отбелязва, че най-ефикасният метод да се осигури оцеляването на детето е борбата с инфекциозните болести, ползването на мрежи против комари и лечението на диария чрез рехидратация.

С БТА

 
 
Коментарите са изключени за Детската смъртност намалява