Децата на войната в Ел Салвадор

| от |

От 1979 до 1992 г., Ел Салвадор е затънал в гражданска война, които отнема живота на 75 000 души, а огромен брой са разселени или в неизвестност. Това време е белязано от конфликти и насилие: на 11 декември 1981 г., в планинското село El Mozote армията измъчва, изнасилва и убива близо 1000 цивилни, включително много деца. Новината за убийствата не е достигнала до САЩ до 27ми януари 1982, когато администрацията на Рейгън обявява, че Ел Салвадор е направил „значителни усилия да се съобрази с международно признатите права на човека“. Вашингтон продължава да помага на режима, като налива 4 милиарда щатски долара за период от 12 години.

Част от това, което направи войната толкова сложна, поне за интересите на САЩ, беше ултиматумът, който бяха поставили: Победете партизаните на всяка цена или ще загубите страната за комунизма. В сумрака на Студената война, заплахата от ефекта на доминото в региона – Никарагуа вече е паднал в ръцете на сандинистите, е твърде зловеща за Вашингтон.

Чрез подкрепата за дясната хунта в Ел Салвадор и съответно, нейните военизирани отряди на смъртта, САЩ създадоха главоблъсканица за журналистите: как да се документира една война, чиито маневри и мотивации са били държани умишлено неясни?

Фотографът Donna De Cesare пътува до Ел Салвадор през 1987 г. за да „станем свидетели на войната, с целия идеализъм и наивността на младите хора“, както тя описва видяното в новата си фото книга, части от които можете да видите тук.

 
 
Коментарите са изключени за Децата на войната в Ел Салвадор