Десетте най-големи промени през последните хиляда години

| от |

През изминалото хилядолетие в Европа са се случили много промени, които са превърнали живота, такъв какъвто го познаваме днес. Историкът Ян Мортимър в книгата си „Centuries of Change“ обяснява десетте най-големи промени настъпили през последните 1000 години.

zamok

11 век – Замъци

Мнозина смятат, че замъците символизират конфликти, но същевременно тези крепости са символизирали и мира. През 11 век в Европа са съществували няколко замъка, а в Англия нито един. През 11 век в цяла Европа е започнало масово изграждане на тези отбранителни структури, които представляват граница между различните кралства.

12 век – Ордени и закони

Дванадесети век в европейската история е белязан, като времето на създаването на законите, публикуване на правни книги и създаване на правна система в страните, като съдебна система и съдебни заседатели.

13 век – Търговия, пазари

pazae

Парите съществуват хиляди години, но това не означава, че са имали същата функция както днес. През този период са били организирани различни пазари в европейските страни, като започнала активната икономика и въвеждане на златни пари в системата на плащането.

14 век – Чумата

Най-голямото бедствие, което се е случвало на човечеството и най-важното събитие в историята няма връзка с технологиите. През този период от чума са измрели голям брой хора, смъртността е около 200 пъти по-голяма от тази през Първата световна война. Всичко това е имало социално икономически последици за света. На старата феодална система бил нанесен тежък удар, а за оцелелите това означавало заплащане за вложения труд, а за селяните възможност да придобият материални активи. През този период хората са се чудели за връзката с Бога и причините за бедствието. Чумата не само е отнела много човешки животи, но и е променила начина, по който хората са живели.

15 век – Колумб

kolumb

Най-важната връзка в историята е връзката между човека и земята. Това означава, че колкото повече земя са имали, с толкова повече природни ресурси са разполагали. Колумб показал на европейците начини за разширяване на териториите, за които преди никой не е подозирал. Нямал специална технология за това, компасът вече бил изобретен. Неговото желание за експлоатиране на нови страни направил испанския език днес да бъде вторият най-разпространен език в света след китайския.

16 век – Намаляване на насилието

Миналото било жестоко, а насилието било в изобилие, но от 1500 г. насилието започнало да намалява. Както повечето промени през вековете така и обществото се стремяло да изгради безопасна среда за живот.

17 век – Научна революция

teleskop

През този период са били защитени много научни теории, а идеята че Слънцето се върти около Земята била разкрита от Галилео Галилей. Хората били заплашени от опасни болести, за които вместо да се молят започнали да търсят помощ от лекари. Науката започнала да се разпространява във всички сегменти, хората започнали да се образоват и да търсят обяснение за мистериите около тях.

18 век – Френската революция

revolucia

Няма съмнение, че Френската революция от 1789 г. представлява революция в съвременния свят. Тя е първият изпит за националната идея, че всички хора трябва да бъдат равни пред закона. Това мотивирало хората повече да осмислят идеята за правата на човека, политическата равнопоставеност и правата на жените.

19 век – Комуникации

Първата революционна стъпка в комуникацията е изпращането на телеграма в някои части по света. След това с развитието на железниците, телеграфа и телефонната връзка на хората им било по-лесно да обменят информация.

20 век – Изобретение на бъдещето

idnina

Без никакво съмнение технологиите през 20 век драстично променили начина, по който днес живеем. Днес хората могат буквално да предвидят, какво ще бъде времето, колко пенсия ще взимат, какво ще бъде населението след 30 години и подобни неща. Вестниците и онлайн сайтовете са пълни с информация за това какво ще се случва, а не за това какво се е случило. В бъдеще 20 век ще се счита за отправна точка на съвременния свят, когато човечеството напълно е обърнато към бъдещето.

 
 
Коментарите са изключени за Десетте най-големи промени през последните хиляда години