Десетки хора са пострадали при сблъсъци в Одеса

| от |

Днес в центъра на Одеса е имало стълкновения между поддръжниците на федерализацията на Украйна и лоялните към властите активисти. По данни на УНИАН са пострадали десет човека.

ff492eec33f4bff77cc6d77928_313a0451

„Гърмят взривове, чуват се изстрели“ – отбелязват от агентството „Няколко кордона милиция са успяли да разделят опонентите, но камъните и запалителните гранати продължават да летят през главите им, всичко е в дим“.

По информация на портала Dumskaya.net, в стълкновенията вече са пострадали десетки хора, в това число журналисти и органи на милицията. Потвърдена е смъртта на един от протестиращите на страната на „Майдановците“, а по неофициални данни – загиналите са трима. Очевидци разказват, че единия убит е починал от огнестрелни ранявания от автоматично оръжие.

По данни на УНИАН, на Съборния площад са се събрали привърженици на футболните клубове „Черноморец“ (Одесса) и „Металлист“ (Харков), към които са се присъединили и обикновени жители. Отделно се е провеждал походния марш „За единство на Украйна“ организиран от активисти на Майдана, зедно с „Десен сектор“, „Самоотбрана“.

По информации на ИТАР-ТАСС, младежи с маски на лицата и с ленти на „Десен сектор“, въоръжени с вериги, палки и щитове са се опитали да преминат по централните улици, скандирайки „Слава на Украйна!“, „Смърт на враговете!“, „Московците на нож“. Насреща обаче се е движела група активисти на „Куликова поля“, агитиращи за федерализация. Масовия бой е бил е провокиран от около 1,5 хиляди радикално настроени поддръжници на властите.

4660f0ecf0f6cc4d80c884312e_31400452

В момента по улиците на Одеса се строят барикади. Според слухове, два батальона опълченци от Крим се оборудват за подкрепа на федерализацията на юго-изток.

Николай Крижитски

 
 
Коментарите са изключени за Десетки хора са пострадали при сблъсъци в Одеса