Десет години след Олимпиадата в Гърция съоръженията са в окаяно състояние

| от |

Басейните около олимпийския стадион са без вода, а храсталаци растат по волейболното игрище във Фалирон десет години след игрите в Атина. Много съоръжения сега са изоставени и не се използват, няма купувачи за тях и пари за поддръжката им, защото Гърция си има други грижи и поддръжката на олимпийската инфраструктура не е приоритет.

Ако някой иска да посети олимпийските съоръжения в Атина сега, то няма да има този късмет. Почти навсякъде отчасти ръждясали огради пречат на достъпа. Местата, където през 2004 година бяха състезанията по фехтовка, баскетбол и кану, са пусти. Западнали сгради, бездомни кучета и болница за бедни се открояват в пейзажа.

53eb88e8bb6dd.preview-620

Олимпийските игри от 13 до 29 август 2004 година струваха около пет милиарда евро, а само мерките за сигурност достигнаха един милиард евро. Истинските общи разходи никога не бяха оповестени. Големите забавяния на строителните дейности породиха страхове от катастрофа в организацията и за да приключат навреме, договорите за стадиони и съоръжения бяха сключвани без търгове. Тези поръчки означаваха „вземи парите и направи бързо„, според архитект, който е работил за олимпийските игри, а сега е служител в една от най-големите строителни компании в страната и според когото мнозина са спечелили милиони.

53eb88e854ab5.preview-620

Правителствените финансови експерти работеха по подобен начин: всички проблеми бяха решавани с нови дългове. Политика, довела до окаяно състояние на съоръженията, а нацията – до пропастта. “Дори забележителният покрив на олимпийския стадион бе построен без необходимото разрешение за строеж“, призна наскоро по гръцка телевизия управителят на стадиона Петрос Галактопулос. В резултат на това не е възможна поддръжката му, каза той.

1

Държавният секретар за спорта Янис Андрянос се извини ден по-късно, но настоя, че правителството е наследило тези проблеми от предишните управляващи и просто се опитва да направи възможно най-доброто в тази ситуация. Въпреки многобройните предизвикателства Олимпийските игри сами по себе си протекоха сравнително гладко и бяха наречени „незабравим сън“ от президента на МОК Жак Рох на церемонията по закриването им.

2

Гърците бяха щастливи, бяха изпълнили задачата си, а както наскоро писа в. „Катимерини“ – „тогава вярвахме в сънища“. Но този сън се превърна в кошмар само няколко години след това, когато Гърция изпадна в голяма финансова криза и й беше отпуснат спасителен заем в последната минута, след като се съгласи на строги икономии.

53eb88ea16a16.preview-620

Яна Ангелопулу, шеф на организационния комитет за организиране на Олимпийските игри, поиска от Атинския институт по икономика да бъде изготвено подробно проучване за игрите, което се очаква да бъде готово до края на годината. Независимо от резултата, гърците са свикнали с проблемите, а и дават много примери за положителните неща, останали от Олимпиадата.

Атина получи добре работеща система за подземен транспорт, железопътни линии, свързващи предградията с центъра на града и международното летище и трамвай, превозващ хората до морето.

4

Олимпийският информационен център стана търговски център, а министерството на образованието се премести в сградата на пресцентъра. АЕК Атина играе футбол на олимпийския стадион, баскетболното игрище се ползва от многократния европейски шампион Панатинайкос, а някогашната зала за вдигане на тежести се използва от един университет. Съоръженията на старото летище Елиникон ще бъдат използвани отново в идните години, като плановете са за строеж на най-големия развлекателен център в Източното Средиземноморие.

Не е ясно дали това не е още едно празно обещание, но би привличало още по един милион туристи за година в Атина.

 
 
Коментарите са изключени за Десет години след Олимпиадата в Гърция съоръженията са в окаяно състояние