Дербито на Манчестър преди ерата „Сър Алекс Фергюсън“

| от |

В последните две години сме свикнали градските дербита между Манчестър Сити и Манчестър Юнайтед да са под знака на борбата за шампионската титла. Не винаги е било така обаче.

В края на миналия сезон след 27 години на чело на Манчестър Юнайтед Сър Алекс Фергюсън сдаде треньорския пост. Интересно е да се върнем години назад, за да видим как е изглеждало последното дерби между Юнайтед и Сити преди ерата Фергюсън.

ThankYouSirAlex_02

Датата е 26 октомври 1986. 118-тата среща между двата отбора. Първата, която ще бъде излъчвана на живо по телевизията. Всички зрители избрали да гледат „Големият мач на живо“ по ITV след неделния си обяд са имали шанса да гледат кърваво дерби, завършило 1:1. Нещо подобно може би ще имаме шанса да видим днес, но ако заместилият Сър Алекс Фергюсън Дейвид Мойс и новият треньор на Сити Мануел Пелегрини гледат на мача като на изходна точка за шампионските амбиции на двата отбора, преди 27 години далеч не е било така. Нито сините, нито червените са били кандидати за титлата, напротив, дъното на таблицата е изглеждало странно от днешна гледна точка с Челси, Юнайтед, Нюкасъл и Сити на позициите от 19 до 22.

Скъпата селекция на Юнайтед, гонена от непрестанни контузии е загубила 6 от първите си 8 мача. Рон Аткинсън, мениджър от 1981 е под постоянно напрежение да спечели титлата, последно докосната от Юнайтед през 1967. И изпадането не е част от плана.

Сити, които за последно са били шампиони година по-късно през 1968, са в още по-тежко състояние.

Двата клуба сега може и да са сред най-богатите в света, но през 1986 са се борели да оцелеят след неразумното харчене в края на 70-те години.

Интересен момент е, че в този мач дебют за Сити прави Джон Гидман, току що привлечен от… Юнайтед. Още по-интересен е фактът, че Гидман е първият играч подписал с Юнайтед при идването на Рон Аткинсън през 1981 и последният продаден докато Аткинсън е треньор. „Не можех да повярвам, че ще дебютирам в този мач и то по телевизията…“

Друг забавен момент от тези дни е свързан с шофьора на клубния автобус на Юнайтед наричан ‘Del Boy’. След като закарва отбора на Юнайтед до стадиона, той отива и сяда на пейката на Сити, чийто фен е, а понякога е шофьор и на техния автобус. Дааа, годината е 1986. Сити – Юнайтед не е дербито, което е днес. Истинските дербите и за Сити, и за Юнайтед са с Ливърпул. А от своя страна Ливърпул е в яростна битка за титлата с градския си съперник Евертън.

Manchester United Manager Ron Atkinson

Мачът завършва 1:1. Десет дни по-късно Рон Аткинсън е уволнен, след загуба с 1:4 от Саутхямптън за Купата на Лигата. 24 часа по-късно за треньор е назначен Сър Алекс Фергюсън, останалото е в историята. Тази година Сити изпадат заедно с Астън Вила. Двата тима не печелят чаканите от 1967 и 1968 титли до края на съществуването на Първа Дивизия през 1992. Юнайтед печели обаче в първата година на Висшата лига през 1993. Сити най-накрая дочака титлата през 2011.

Чака ни вълнуващо дерби, но е хубаво да си спомняме и за онези моменти, когато въпреки липсата на джобни футболистите на гражданите и червените дяволи са създавали истинско шоу за феновете си. Защото в това е силата на футбола.

manchestercityandunited

 
 
Коментарите са изключени за Дербито на Манчестър преди ерата „Сър Алекс Фергюсън“