Денят, в който можеш да направиш нещо за тази страна

| от |

Иван Радев

Днес е ден за размисъл. Утре няма избори, но може да се случи нещо съдбовно, което да върне държавата десетилетие назад, а може и да не се случи. Зависи от теб. Да, точно от теб – ти можеш да спасиш страната си.

DSC02782_resizeОбичаш ли България? Патриот ли си? Пял ли си химна? Викаш ли за националите? Качвал ли си се на Шипка? Прекланял ли си се пред поне един велик българин?

Днес е твой ред за защитиш страната. Като онези студенти от западни университети, върнали се в Отечеството да бранят Съединението. Прекосили стотици километри в бърз марш, българските войски са се изправили срещу далеч по-опитен противник. Те са срещали смъртта без страх. Твоята задача е подобна, но далеч по-лека. Всичко, което трябва да направиш, е да не се страхуваш. Само толкова – не се поддаваш на паника и успокояваш околните, че всичко ще бъде наред и то наистина ще бъде.

Изпаднеш ли в плен на истерията, ще потънеш, и не само ти. Започне ли всеки да тегли към себе си, корабът ще се разклати и може да поеме към дъното. Корабът ни не е по-нестабилен от другите, но в света няма плавателен съд, който да издържи ако всеки започне да тегли към себе си. Не теглете утре, за да не теглите в бъдещете! За да не казваш после “от главата си теглим!”.

Помни, че контролираш ситуацията. Рискуваш да останеш излъган, да изчезне онова, което си събрал с труд. Но рискът си струва, защото в противен случай губят всички, включително и ти. Ще имаш някакви пари в наличност, но всичко друго ще се обезцени – стойността на имота ти ще се срине, може да загубиш работата си, близките ти ще обеднеят, ще живееш в много по-несигурна среда, дори да емигрираш, ще си един от многото сънародници, направили този избор и ще бъдете гледани като хора от провалена държава.

Вместо това, можеш да извоюваш победа. Повтарям, не е нужно да правиш нищо – просто да не се паникьосваш. Хората, които през последната година си мислеха, че могат да наложат монопол над всичко в държавата се провалиха. Сега клатят кораба и разчитат на теб и на другите като теб да го обърнат. Защото знаят, че ако това не стане, е въпрос на време да бъдат изхвърлени зад борда. Добрата новина е точно тази – мафията претърпя огромен провал, в момента едното и крило се бие с другото, но и двете знаят, че вероятно са обречени. Наясно са и че зависят от теб. Ти знаеш ли това? Днес е ден за размисъл.

 
 
Коментарите са изключени за Денят, в който можеш да направиш нещо за тази страна