Донори събрали 3 млрд. долара за спасяване на Аралско море

| от |

Международни донори са отделили три милиарда долара за спасяване на изчезващото Аралско море, предаде РИА Новости като се позова на вицепремиера на Узбекистан Рустам Азимов.

Договореностите за отделяне на съобщените по-горе средства били постигнати на международна конференция, която се състояла на 28-29 октомври в узбекистанския гр. Ургенч. Международният фонд за спасяване на Арал /МФСА/, правителството на Узбекистан и ред международни организации подписаха около 30 различни документи, които са насочени към спасяването на Аралско море.

Както припомня 12news.uz в рамките на програмата за периода 2011-2015 г. са предвидени общо 8,5 млрд. долара. В конференцията в Ургенч имаше представители на няколко десетки организации, както и експерти от 26 държави.

Аралско море, което беше един от най-големите вътрешни водоеми на земята, започна да пресъхва през втората половина на миналия век. Причината за това беше интензивното използване на водите на реките Амударя и Сърдаря за поливане на селскостопански посеви. В резултат на това Аралско море намаля няколко пъти като размер, през 80-те години на миналия век се разпадна на две части, а по-късно – и на три. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Донори събрали 3 млрд. долара за спасяване на Аралско море