Давутоглу обеща да продължи делото на Ердоган

| от |

Бъдещият турски премиер Ахмет Давутоглу обеща да продължи „движението за възстановяване“ на Турция, започнато преди 12 години от предшественика му Реджеп Тайип Ердоган, към когото отново засвидетелства верността си.

„За мен е чест да бъда номиниран за този пост…, ще продължа движението за възстановяване, започнато преди 12 години“, заяви Давутоглу, който е външен министър от 2009 г. 55-годишният бивш университетски преподавател, депутат от провинция Коня от 2011 г., беше избран да наследи Ердоган начело на партията и на правителството от Партията на справедливостта и развитието (ПСР), която е на власт от 2002 г.

Ердоган, който беше премиер от 2003 г., беше избран за президент на 10 август още на първи тур с 52% от гласовете на избирателите. Той трябва да встъпи в длъжност като президент на 28 август и да натовари Давутоглу да сформира ново правителство.

„Уверявам ви, че единството на нашата партия ще бъде гарантирано. Никакво зърно на раздора не може да бъде посято между нас“, обеща още Давутоглу на своя предшественик. „Нашият конгрес не трябва да бъде арена на разделение, а, напротив, да обединява и да засилва нашата партия“, каза още той.

Предшественикът на Ердоган на президентския пост Абдула Гюл даде да се разбере, че планира да продължи политическата си кариера в ПСР след края на мандата си, подхранвайки слуховете за разногласия в управляващата партия. /АФП, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Давутоглу обеща да продължи делото на Ердоган