Даниел Вълчев със съмнения към съдебната реформа на Христо Иванов

| от |

Бившият заместник-председател на Движение България на Гражданите Даниел Вълчев изрази резерви към актуализираната Стратегия за съдебна реформа, която министърът на правосъдието Христо Иванов представи преди месец. Вълчев, който е професор по право от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ определи документа на правосъдното министерство като „хартия“.

„Дали ще стане реформа не зависи от хартия. Това на хартия е добре, но аз имам редица бележки и редица съмнения. Хората не се интересуват от хартия, хората се интересуват от това какво ще се случи в живота им“, посочи Вълчев в интервю за бТВ.

С уточнението, че Стратегията не е била консултирана с него, Даниел Вълчев набеляза три основни проблема, които според него ще попречат за реализирането на намеренията на Христо Иванов да се реформира съдебната система. „Програмата може би е добра, но една част от нещата, които са предвидени в нея са от компетентността или на Велико Народно събрание или на конституционен законодател, най-общо казано, така, че това не зависи от правителството, първи проблем“, като Вълчев. Като втори проблем пред практическото реализиране на съдебната Стратегия, членът на ДБГ определи: „Една част от нещата, които се казват вътре не зависят от правителството, а от шефовете на магистратури – ВКС, ВАС, главен прокурор“. Като трети проблем пред Стратегията, според бившия вицепремиер и министър на образованието в Тройната коалиция, е липсата на срокове за нейното реализиране. Вълчев отбеляза още, че внасянето на Стратегията за съдебна реформа в правителството през декември не означава, че тя ще бъде реализирана. Представителят на Реформаторския блок изрази готовност да представи допълнителен анализ по темата.

БГНЕС припомня, че присъствието си във второто правителство на Бойко Борисов, министърът на правосъдието Христо Иванов мотивира с реализирането на съдебна реформа. „Влязъл съм в кабинета, за да направя съдебна реформа. Ако това не се реализира, няма какво да правя в правителството. Ако не си свърша работата ще си подам оставката“, заяви на няколко пъти в последни десет дни министърът на правосъдието. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Даниел Вълчев със съмнения към съдебната реформа на Христо Иванов