Даниел Митов: За България Канада е естествен съюзник и партньор

| от |

За България Канада е естествен съюзник и партньор, с когото споделя общи демократични ценности. Нашите две страни развиват все по-засилващото се сътрудничество в рамките на международни организации като НАТО, ООН, ОССЕ, Международната организация на франкофонията.

Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов на среща днес в МВнР с Жоан Льоме, извънреден и пълномощен посланик на Канада за България, със седалище в Букурещ.

От своя страна, посланик Льоме изтъкна, че България и Канада имат сходни позиции по редица ключови глобални и регионални въпроси. Тя благодари за подкрепата на българската страна за кандидатурата на Микаел Жан за поста Генерален секретар на МОФ, информираха от МВнР.

Митов и Жоан Льоме се обединиха зад мнението, че засилването на политическия диалог на високо равнище ще подпомогне реализирането на неизползваните възможности за сътрудничество в сферата на икономиката и търговията. Като положителна стъпка в тази посока те посочиха сформирането на Група за приятелство с България в канадския парламент, която утре ще бъде официално учредена.

Акцент в разговора бе поставен върху визовия въпрос, като министър Митов подчерта, че той е от особена важност за българската страна, защото засяга както деловите отношения, така и пътуванията на граждани. От своя страна, посланик Льоме отбеляза мерките, които канадската страна е предприела за улесняване на издаването на визи. В същото време, тя изтъкна, че това не отменя ангажимента на Канада да премахне визите за гражданите на всички държави-членки на ЕС. Двамата бяха единодушни, че провеждането на активен двустранен диалог по всички въпроси, свързани с визовата политика на Канада, е правилният път за намиране на максимално бързо и удовлетворяващо и двете страни решение.

Сред темите на разговора беше също развитието на кризите в Украйна и Близкия изток. Черноморският регион е свързващото звено между двата конфликта и укрепването на неговата сигурност като част от Източния фланг на НАТО е ключово за сигурността на целия Алианс, подчерта външният министър. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Даниел Митов: За България Канада е естествен съюзник и партньор