Даниел Митов: Искаме да видим един стабилен, обединен и проспериращ Ирак

| от |

Министър Даниел Митов се срещна днес с Асад Али Ясин Ал-Самарай, посланик на Република Ирак у нас, по повод окончателното му отпътуване от България. Външният министър благодари на иракския дипломат за активната му работа за задълбочаване на двустранните отношения.

В своята работа като посланик съм се ръководел от желанието да допринеса за развитието на двустранните връзки. Доказателство за това са реализираните посещения на четирима иракски министри, проведените съвместни симпозиуми и бизнес срещи, заяви от своя страна Асад Али Ясин Ал-Самарай.

България и Ирак имат традиционно добри отношения и въпреки различните трудности, пред които се изправяме, можем заедно да преодоляваме препятствията и да задълбочаваме сътрудничеството помежду си, подчерта министър Митов.

Външният министър отбеляза, че България е част от политическата коалиция срещу т. нар. „Ислямска държава” и ще продължи да оказва подкрепа на иракското правителство в борбата му срещу ислямистите в рамките на възможностите си. Споделяме заедно с вас тревогите ви и искаме да видим един стабилен, обединен и проспериращ Ирак, допълни той.

ИДИЛ е опасност не само за Ирак, но и за целия регион и всички трябва ясно да си дадат сметка за това, заявиха министър Митов и посланик Асад Ал-Самарай. Двамата бяха единодушни, че част от стратегията за елиминирането на тази опасност е делегитимацията на идеология на терористите, в което трябва да участват всички религиозни авторитети.

Даниел Митов и Асад Али Ясин Ал-Самарай изразиха общото мнение, че наред със сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната икономическите и търговски отношения между двете страни също крият неизползван потенциал. Трябва да задълбочим политическия диалог и да идентифицираме онези области от взаимен интерес, в които можем да задълбочим връзките си, заяви българският външен министър.

 
 
Коментарите са изключени за Даниел Митов: Искаме да видим един стабилен, обединен и проспериращ Ирак