Данъците ще спрат армията от пушачи

| от |

DJ_Smoker_Boroda_Flickr

Световната армия на пушачите се увеличава. Въпреки активната кампания против тютюнопушенето, която много страни провеждат, зависимите от тютюна днес са с 250 милиона повече, отколкото преди 30 години. Според изследователите, на планетата пушат общо почти един милиард души.

Всеки ден в света, 3 от 10 мъже и 1 от 20 жени започнат сутринта с цигара. Повечето пушачи са достатъчно образовани, за да са наясно с пагубното въздействие на тютюневия дим върху здравето им. Но да се откажат напълно успяват само единици – веднъж започнал, човек завинаги остава роб на лошия навик, отбелязва координаторът на движението „Руски, без тютюн” Андрей Дьомин:

– По принцип, самостоятелно да се откажат от тютюна могат 3-4 души от 100. И това е заболяване за цял живот. Никотинът прониква в основните механизми на човешкия ум, неговата психика, затова зависимостта е много тежка. Вие не можете отново да станете непушач. Човек цял живот е бивш пушач с опасност от рецидив.

Според статистиката, най-висок процент на пушачи има в Източен Тимор – 61%. На второ място в Индонезия. Но ако се вземе количеството на потребление на тютюн от един пушач, най-голяма вреда на здравето цигарите нанасят на населението на Гърция, Ирландия, Италия, Япония, Китай, Русия, Швейцария и Уругвай. Жителите на тези страни по-често умират от болести, свързани с пушенето.
Учените все още не могат да обяснят напълно естеството на никотиновата зависимост. Не всички от научната общност поддържат хипотезата на генетичното предразположение към тютюна. Но негативното влияние на обкръжението е безспорно доказано, подчертава директорът на учебния центъра за избавяне от лошите навици Виктор Гринченко:

– Социалните фактори играят водеща роля тук: рекламата, явна и скрита, формира в човешкия ум положително отношение към тютюна. Втората причина достъпността на тютюневите изделия. Третата е никотинът, който е наркотик. Зависимостта от тютюна е по-силна от марихуаната и кокаина.

И все пак има и положително развитие. През последните 50 години населението на света е нарастнало повече от два пъти – от 3 до 7 милиарда души. На фона на това, увеличаването на броя на пушачите върви с много по-бавни темпове. Образът на човек с цигара става все по-малко популярен сред младите хора. Ако към това се добави широко разпространената политика на увеличаване на данъците върху тютюна и увеличаване на пространството, свободно от тютюнев дим, за което настоява Световната здравна организация, броят на „никотиновите” смъртните случаи може да бъде значително намален още през следващите години. пише Гласът на Русия.

 
 
Коментарите са изключени за Данъците ще спрат армията от пушачи