Нюйоркски съд ще реши дали шимпанзетата са личности

| от chronicle.bg, по БТА |

Апелативният съд в Ню Йорк започна работа по дело относно въпроса трябва ли да се считат за личности две държани в плен шимпанзета – Томи и Кико.

Случаят бе повдигнат от американската организация „Нонхюман райтс проджект“, която защитава животните. Президентът й, адвокатът Стивън Уайз, настоява Нюйоркският съд да признае права като при хората на тези човекоподобни маймуни. По тази причина приматите не трябва да бъдат лишавани от свобода. Те трябва да бъдат пуснати да живеят на воля в резерват във Флорида. Там условията им за живот ще бъдат близки до тези в дивата природа.

Уайз фокусира вниманието върху обстоятелството, че съгласно някои тънкости на американското право, за личности в юридически смисъл в определени случаи могат да бъдат признати не само хора, но и някои организации. Адвокатът изтъква, че към шимпанзетата по същия начин може да бъде приложено това правило. Стопаните на Томи и Кико, живущи в Ню Йорк, изтъкват на свой ред, че техните питомци няма да оцелеят в условията на дивата природа без грижите на хората, с които са свикнали. Собственичката на Кико, Кармен Прести напомни, че нейната маймуна не може да чува и се нуждае от постоянни ветеринарни грижи

 
 
Коментарите са изключени за Нюйоркски съд ще реши дали шимпанзетата са личности