Дачич: Завръщането на Шешел няма да дестабилизира Сърбия

| от |

Завръщането на Воислав Шешел от Хага в Белград не може да дестабилизира Сърбия, заяви сръбският министър на външните работи Ивица Дачич в интервю за хърватския вестник „Юнитарни лист“.

„Някой, който е 11 години в ареста без присъда, не може да бъде нещо повече от политически въпрос за Сърбия. Днес той е само хуманитарен проблем“, каза Дачич.

На въпрос защо Сърбия все още не е назначила свой посланик в Хърватия, той посочи, че е наследил състояние, в което няма посланици в десетина посолства по цял свят, като тези в САЩ, Китай, Германия и Хърватия. „Целта на сръбските власти е до Нова година да се назначат всички посланици, сред които и посланик в Хърватия и генерален консул в Риека“, подчерта сръбският външен министър.

Той посочи още, че от посещението си в Хърватия очаква отношенията между двете страни да се изградят рационално и да се „определят взаимните интереси“.

Относно посещението на руския президент Владимир Путин в Белград Дачич подчерта, че Сърбия „не е променила своите приоритети и че Европейският съюз е на първо място“. Той добави, че страната му не е в състояние да наложи санкции към големи държави като Русия. „С оглед на решението на ЕС да замрази за 5 години приемането на нови страни членки, нашият път към ЕС няма да бъде бърз. Ние може бързо да изпълним всички задължения, които носи процеса на присъединяване, в това число и синхронизирането на нашата външна политика с европейската. Това не означава, че Сърбия, която е икономически и енергийно свързана с Русия, трябва да има същото отношение към Русия като това на Европа. По този въпрос ние сме и трябва да бъдем последни, като се вземат предвид нашите национални и икономически интереси, а не чуждите“, подчерта Дачич за „Юнитарни лист“.

Сръбският външен министър посочи още, че Сърбия признава териториалната цялост на Украйна, като добави, че трябва да се използва опита от преговорите с Прищина при намирането на компромиси и решения. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Дачич: Завръщането на Шешел няма да дестабилизира Сърбия