Човешки права за маймуните

| от |

След твърдението, че орангутаните заслужават част от човешките права, аржентинският съд разпореди, че един орангутан трябва да бъде освободен от зоопарка в Буенос Айрес.

Миналия месец група активисти за защита на човешките права подадоха искане пред съда за освобождаване на Сандра, 29-годишна орангутанка родена в Германия, която е прекарала целия живот в плен в Буенос Айрес. След решението за освобождаване, зоологическата градина има срок от 10 дни, за да обжалва.

Съдът осъди, че Сандра е „не-човешка персона“, която има определени човешки права. Ако всичко завърши както трябва Сандра ще бъде освободена в убежище за маймуни в Бразилия.

Аргументът на адвокатите е, че също като човекът, маймунката била способна да поддържа емоционални връзки и има капацитет да комуникира, като същевременно чувствала потиснатост в клетката. Правния екип твърдял и че тя може да взема решения, че е наясно със самата себе си и има представа за време. Поради всичко това задържането на Сандра в Зоологическата те смятат за незаконно лишаване от свобода.

10881328_749782948448611_1792340766_n

Специализирана основата, на която се изисква освобождаването на Сандра “Хабеас корпус“, един от основните термини в правото въведен през 17-ви век. Чрез него се създава правна възможност всяко лице да може да търси защита от произволно задържане.

Според Хабеас корпус акт всеки арестуван има право да обжалва законността на своето задържане, в отговор на което съответен съдия е задължен да издаде постановление, наричано „Хабеас корпус”, по силата на което арестуваният трябва да бъде изправен срочно пред съд, който да провери правомерността на ареста и ако се установи, че не са спазени законовите изисквания, включително, че няма законно основание за задържането, лицето трябва да бъде освободено. Законът изисква задържането на дадено лице да става възможно само при предявяване от оправомощен служител на писмена заповед, в която да са посочени причините за ареста.

 
 
Коментарите са изключени за Човешки права за маймуните