Четирима българи са спасени от горящия ферибот

| от |

Четирима българи са спасени от горящия ферибот, съобщи в предаването „Преди всички“ говорителят на Министерството на външните работи Бетина Жотева, пред БНР.

Тази сутрин дойде добрата новина, че има още две българки – Р. Тодорова и С. Божилова, които са спасени. Заедно с двамата съграждани от вчера Галин Йотов и Красимир Естов, те са на сигурно в италиански болници за първа помощ и прегледи. За съжаление, нямаме информация за останалите българи, които са на кораба според списъка, който ни беше даден вчера. Това са още петима души според гръцкото външно министерство. Но според това, което ни изпратиха италианците, нашите съграждани са били само 7. В момента се уточнява. Преди всичко приоритетът е спасяването на хората от ферибота – 257 души. Идентификацията на националностите на спасените ще бъде уточнявана впоследствие.

Броят на спасените от „Норман Атлантик“ вече достигна 290 души.

На борда са останали 188 души, съобщиха представители на италианските военноморски сили. В района на инцидента край бреговете на Италия има осем италиански хеликоптера и един гръцки. В готовност да се включат в акцията са два военно-транспортни самолета С-130, които при подобрение на метеорологичните условия могат да се включат в спасителните операции.

През нощта спасителите три пъти неуспешно са се опитали да изтеглят ферибота до италианския бряг. Очаква се днес да се направи нов опита корабът да бъде изтеглен на сушата. Италианската страна информира, че огънят е потушен, а гръцки представители официално потвърдиха, че „пожарът е локализиран, а огънят е под контрол“. На борда пристигнаха медицински екипи, които помагат на пасажерите.

 
 
Коментарите са изключени за Четирима българи са спасени от горящия ферибот